Extinderea UE, discutată la Chișinău
Politic 22 noiembrie 2023, 19:43 | 637

Procesul de integrare în Uniunea Europeană a țărilor cu statut de candidat și războiul Rusiei în Ucraina au fost abordate astăzi la Chișinău, la summitul Inițiativei Central Europene. Republica Moldova a predat Albaniei președinția acestui forum interguvernamental, din care fac parte nouă țări membre ale Uniunii Europene și șapte state ne-membre. ”Procesul de integrare trebuie facilitat”, a subliniat secretarul general al Inițiativei Central Europene, Roberto Antonione.

ROBERTO ANTONIONE, secretarul general al Inițiativei Central Europene: "Sunt convins că în viitor toți membrii inițiativei noastre vor fi și membri ai familiei europene. Am început cu patru țări, în 1989, și doar Italia era membru UE, iar acum avem 16 state membre."

Din Inițiativa Central Europeană fac parte Bulgaria, Cehia, Croația, Italia, Polonia, România, Slovacia, Slovenia și Ungaria, membre ale Uniunii Europene, și șapte state ne-membre - Albania, Belarus, Bosnia și Herțegovina, Republica Macedonia, Republica Moldova, Muntenegru, Serbia și Ucraina. Participanții au decis ca Belarus să fie exclus din acest forum interguvernamental.

Ministrul adjunct de Externe al Republicii Albania, Besart Kadia, a declarat la rândul său că președinția Inițiativei Central Europene, deținută de Republica Moldova, a fost extraordinară și acest lucru accelerează procesul de integrare europeană.

BESART KADIA, ministrul adjunct de Externe al Albaniei: "Albania consideră că președinția deținută de Republica Moldova în ICE a fost extraordinară și acest lucru accelerează procesul de integrare în Uniunea Europeană, susține Ucraina de agresiunea rusă și promovează dezvoltarea sustenabilă. Președinția, care urmează să fie deținută de Albania, va continua ceea ce a făcut Republica Moldova în anul acesta."

Cooperarea în formatul Inițiativei Central Europene este foarte importantă, a declarat ministrul de Externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu.

NICU POPESCU, ministrul de Externe al Republicii Moldova: "Discuțiile noastre de astăzi din cadrul ICE s-au concentrat pe noi idei și posibilități de a valorifica în continuare rolul ICE și potențialul acesteia ca promotor al integrării în UE și ca platformă pentru schimb de experiență, suport și coordonare în acest efort comun de a aduce țările noastre în Uniunea Europeană. Un alt subiect discutat astăzi a ținut de ajustarea și modernizarea instrumentelor de cooperare regională a ICE."

Inițiativa Central Europeană este cel mai vechi și cel mai mare forum interguvernamental pentru cooperarea regională în Europa, cu statut de observator în cadrul Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite. Forumul interguvernamental se concentrează totodată pe pregătirea celor șapte state pentru o viitoare aderare la Uniunea Europeană.

Opinia ta contează. Comentează!