Se cer noi martori în dosarul Aeroport
Justiţie 12 februarie 2024, 19:59 | 895

Maia Sandu, Dorin Recean, dar și alți membri ai fostului Guvern Leancă ar putea fi audiați în dosarul concesionării Aeroportului Internațional Chișinău. Avocații inculpaților, printre aceștia numărându-se și Iurie Leancă, au cerut judecătorilor citarea foștilor și actualilor oficiali în instanța de judecată. Aceștia ar putea fi audiați în calitate de martori. Maia Sandu nu a votat pentru concesionarea Aeroportului către compania grupării criminale Șor, Avia Invest, a comentat consilierul președintelui, Adrian Băluțel. Solicitat pentru o reacție, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a spus că va veni mai târziu cu un comentariu.

Avocatul fostului prim-ministru, Iurie Leancă, a cerut judecătorilor să-i invite ca martori în proces pe toți membrii Cabinetului de miniștri din acea perioadă. Vladislav Roșca a explicat că aceștia ar trebui să spună instanței dacă Leancă i-a determinat sau nu să voteze pentru concesionarea aeroportului.

VALDISLAV ROȘCA, avocatul lui Iurie Leancă: "Noi considerăm că trebuie să fie audiați toți membrii Guvernului care au votat hotărârea de Guvern din data de 30 mai. Toți au votat-o și au adopta-o unanim și astfel vrem să stabilim în ce circumstanțe a fost votată, au fost influențați de cineva sau nu."

Avocatul Victor Munteanu, care îl reprezintă în instanță pe fostul ministru al Economiei, Valeriu Lazăr, la fel, a prezentat instanței o listă de potențiali martori, printre care se numără fostul președinte al PD, Dumitru Diacov, foștii președinți ai Parlamentului, Marian Lupu și Igor Corman, și fostul președinte interimar al Parlamentului, Liliana Palihovici. Potrivit avocatului, aceștia au fost responsabili de adoptarea deciziei privind concesionarea aeroportului. Ar putea fi citați și fostul premier Pavel Filip, dar și fostul ministru al Justiției, Sergiu Litvinenco.

VICTOR MUNTEANU, avocatul lui Valeriu Lazăr: "Noi am solicitat să fie audiate o serie de persoane care sunt în cunoștința de cauză cu procesul de concesionare a Aeroportului. În primul rând sunt toți membrii Guvernului de atunci care au votat acea decizie, pentru că procurorii au invocat niște circumstanțe pe care vrem să le clarificăm. E vorba de o serie de persoane care au fost în cunoștință de cauză despre discuțiile cu privire la oportunitatea deciziei politice de concesionare a Aeroportului."

În replică, acuzatoarea de stat Mariana Leahu a spus instanței că astfel se încearcă tergiversarea cazului. Judecătorii au anunțat că vor decide la ședința următoare dacă acceptă sau nu lista martorilor apărării. Totodată, consilierul președintelui, Maia Sandu, Adrian Baluțel, a scris pe canalul său de Telegram că Maia Sandu nu a votat pentru concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău.

DECLARAȚIILE LUI ADRIAN BĂLUȚEL: "Adevărul este simplu și public: Maia Sandu nu a votat pentru concesionarea Aeroportului către compania grupării criminale Șor, Avia Invest. Vinovații încearcă să lungească procesul cât de mult pot și să scape de răspundere, iar acum vor să murdărească imaginea președintelui Maia Sandu. Ședința guvernului din octombrie 2013, în cadrul căreia a avut loc acel vot, este publică. Oricine o poate analiza și vedea că Maia Sandu nu a votat."

Adrian Băluțel a mai atars atenția că Guvernul condus de Maia Sandu a abrogat în septembrie 2019 hotărârile de guvern ce vizau concesionarea Aeroportului Chișinăul, iar în 2023 Aeroportul a revenit în gestiunea statului.

Principala aerogară a țării a fost dată în concesionare companiei Avia Invest în anul 2013, pe un termen de 49 de ani. În 2020 autoritățile au început procedura de reziliere a contractului de concesionare, invocând că firma concesionară nu și-a onorat obligațiile și nu a investit în dezvoltarea aeroportului suficienți bani. În decembrie 2023, Curtea Supremă de Justiție a lăsat în vigoare decizia privind rezilierea contractului de concesionare.

Opinia ta contează. Comentează!