Experți, investitori și primari de pe ambele maluri ale Prutului au participat timp de două zile la Forumul Economic de la Chișinău
Orașele din Republica Moldova pot și trebuie să fie moderne, dezvoltate, să ofere condiții decente de trai și o infrastructură europeană. Acum, acest lucru este realizabil, consideră unii experți, investitori și primari de pe ambele maluri ale Prutului, care au participat timp de două zile la Forumului Economic Internațional de la Chișinău. Aceștia și-au împărtășit experiența și au vorbit despre realizările din unele localități.
Strășeni este singurul oraș din Republica Moldova care a implementat cu succes un proiect de iluminat stradal inteligent. Acest lucru le permite autorităților locale să economisească bani pentru consumul de energie electrică. Primarul localității, Valentina Casian, a spus în cadrul Forumului Economic de la Chișinău că a preluat mai multe practici de peste Prut privind modernizarea orașelor, iar în viitor vrea să implementeze și alte proiecte ambițioase.
VALENTINA CASIAN, primarul orașului Strășeni: 'Vom digitaliza serviciile publice pentru a crește transparența, eficiența și accesibilitatea, dar și facilitând în același timp, participarea civică prin platforme digitale. Vorbeam despre o platformă e-guvernare - pot semna orice din orice colț al lumii, iar cetățenii pot obține astăzi documentul în cinci minute, într-o oră sau într-o zi. Este vorba și despre autorizație de construcție și certificate de urbanism."
Și orașul Ungheni își dorește să implementeze mai multe proiecte inteligente cu ajutorul Clujului. Cele două localități sunt înfrățite mai bine de șapte ani.
EDUARD BALAN, viceprimarul orașului Ungheni: "În 2024 ne dorim să construim o pietonală cu elemente smart și vom încerca să aducem acele elemente inovative ca să demonstrăm că planul care a fost stipulat în proiectul din 2022 se implementează în Ungheni."
Cât despre Chișinău, investitorii și experții din România au atras atenția că este un oraș prea aglomerat și că are nevoie de schimbări, care să le facă viața mai ușoară atât locuitorilor, cât și potențialilor investitori.
MARIUS BOSTAN, membru al Romanian Business Leaders: "Am observat foarte clar semaforizarea defectuoasă în orele de vârf. Era același sistem de semaforizare dimineața și seara când m-am întors, dar atunci nu era aglomerația. Vorbesc despre lipsa unui sistem de management. Dacă există un sistem inteligent, atunci el nu funcționează. În al doilea rând - sistemul de străzi. Am testat zilele astea cu mai mulți participanți la forum și totul e la fel. Cred că anumite străzi ar trebui să fie cu sens unic."
O altă discuție din cadrul Forumului a vizat domeniul energetic. Potrivit ministrului Energiei, Victor Parlicov, în ultimii doi ani Republica Moldova a făcut un salt transformațional, iar prioritatea numărul unu este performanța energetică a clădirilor. De asemenea, autoritățile sunt deschise pentru colaborarea cu investitorii din domeniul energiei regenerabile.
VICTOR PARLICOV, ministrul Energiei: "Invităm companiile din domeniu respectiv și care vor să investească în Republica Moldova, să facă o ofertă de preț. Va câștiga cea mai bună ofertă la care Guvernul se obligă timp de 15 ani să procure energia. Vorbim despre 105 megawați energie eoliană și 60 megawați energie fotovoltaică."
Și domeniul IT este unul atractiv pentru investitorii străini. Mulți din cei care s-au lansat pe piața de aici își doresc să-și extindă afacerile și să angajeze mai mulți tineri. Evenimentul a fost organizat de International Business Society, cu susținerea familiei regale a României.