În localitățile din raionul Fălești au fost investite peste 30 de milioane de lei, făcând posibilă inițierea a peste 40 de proiecte
Când vorbim despre Uniunea Europeană ne gândim la oportunități, sprijin, încredere și siguranță. Despre aceste puncte de reper se vorbește în ultima perioadă și prin satele sau orașele din Republica Moldova. Bunăstarea, pe care occidentalii o cunosc de multe decenii încoace, se instaurează încet și în această parte a lumii. Un exemplu este și orașul Fălești, care a beneficiat de un proiect de îmbunătățire a serviciilor de alimentare cu apă, iar în satul Mărăndeni a fost creată Casă comunitară pentru persoane cu dizabilități mintale, unde sunt încadrate șase persoane.
În ultimii ani, în localitățile din raionul Fălești au fost investite peste 30 de milioane de lei, făcând posibilă inițierea a peste 40 de proiecte. Printre acestea se regăsește și „Casa Comunitară pentru persoane cu dizabilități mintale” - o soluție pentru evitarea plasării în instituții rezidențiale.
Din resursele proiectului, cu un buget total de 60.000 de euro, Asociația „Eternitate” a procurat o locuință, a mobilat-o și amenajat-o conform nevoilor beneficiarilor, a dotat-o cu electrocasnice, a angajat și instruit specialiști, care vor lucra în cadrul serviciului.
Astfel de servicii au un beneficiu atât pentru persoanele cu nevoi speciale, cât și pentru cei din localitate, care și-au găsit aici un loc de muncă.
Casa Comunitară inaugurată la Fălești este unul dintre serviciile sociale create în cadrul proiectului „Organizațiile societății civile acționează pentru servicii sociale mai bune”, finanțat de Uniunea Europeană, cofinanțat și implementat de Fundația Soros Moldova în parteneriat cu Keystone Moldova și Institutum Virtutes Civilis.
Acest serviciu le oferă persoanelor cu dizabilități mentale sau psihosociale mai multă siguranță și posibilitatea de a duce un trai decent.
Din satul Mărăndeni mergem în orașul Fălești, unde mulțumită blocului comunitar a fost implementat un proiect de o importanță majoră.
Lucrările de la Fălești au fost executate în perioada martie 2021 – mai 2022, în cadrul proiectului „Îmbunătățirea serviciilor de alimentare cu apă și sanitație în orașul Fălești”. Astfel, în cadrul proiectului au fost reabilitate și extinse 31,4 km de rețele de alimentare cu apă, dintre care 18,4 km – aducție magistrală și 13 km – conectări individuale.
Potrivit primarului, înainte de a fi implementat acest proiect, frecvent se întâmplau deconectări a rețelei de aprovizionare cu apă, din cauza defecțiunilor tehnice. Acum, nu mai există astfel de probleme.
Sprijinul oferit de Uniunea Europeană este tot mai vizibil, iar localitățile se schimbă de la an la an, mărturisește Alexandru Severin.
Oamenii din Fălești spun că sunt mândri de implementarea proiectelor sprijinite de Uniunea Europeană.
Proiectul „Îmbunătățirea serviciilor de alimentare cu apă în orașul Fălești” este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de ADR Nord și proiectul „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova” .