Recean a cerut modificarea legislației cu privire la naționalizare, pentru ca statul să-și poată întoarce activele strategice
Republica Moldova vrea să se debaraseze definitiv de orice instrument de șantaj, cum ar fi criza gazelor. Premierul Dorin Recean a cerut astăzi Ministerului Justiției revizuirea legislației cu privire la naționalizare, făcând referire la Moldovagaz, controlată de concernul rus Gazprom. „În așa fel vom putea să acționăm acolo, unde avem active strategice preluate prin forță și șantaj”, a declarat șeful executivului.
DORIN RECEAN, prim-ministrul Republicii Moldova: "Noi ne facem temele pentru acasă pentru ca să ne debarasăm definitiv de orice instrument de șantaj și, în acest context, dnă ministră a Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, vă rog în următoarele trei săptămâni să revizuim toată legislația cu privire la naționalizare, în așa fel încât să putem să acționăm, în mod special acolo unde avem active strategice și care, apropo, au fost preluate tot așa – prin forță și șantaj. Trebuie să ne recuperăm activele."
Ministerul Justiției ar urma să verifice dacă legislația actuală corespunde necesităților ulterioare de naționalizare a unor active.
VERONICA MIHAILOV-MORARU, ministrul Justiției: "Legislația în domeniu a fost elaborată anterior și au trecut mulți ani de când au fost elaborate unele pârghii și nu s-a revenit la legislație. Cred că va fi necesar de actualizat legislația la necesitățile de astăzi."
În context, Dorin Recean i-a blamat pe unii politicieni loiali Kremlinului, care încearcă să oblige Guvernul să accepte o pretinsă datorie față de ruși, de peste 700 de milioane de dolari.
DORIN RECEAN, prim-ministru: "Ca să fie clar: socialiștii, Dodon insistă ca Moldova să recunoască această datorie inexistentă. Vreau să le reamintesc acestor bufoni că acum nu este vorba despre politică sau despre partide. Noi acum vorbim despre patriotism, despre stat, despre demnitate sau, cum zic ei, despre credință."
Pe 28 decembrie, Gazprom a expediat către Moldovagaz o notificare în care informează că nu va mai livra gaze naturale în Republica Moldova, care sunt direcționate în regiunea transnistreană, începând cu 1 ianuarie 2025. Concernul rus și-a argumentat decizia prin neachitarea pretinsei datorii a Moldovagaz. În reacție, autoritțile centrale au declarat că Rusia folosește energia drept „armă politică”, iar Republica Moldova este pregătită să gestioneze „orice” situație care ar putea apărea în urma decizie respective.