5% ale lui Platon - Jurnalul Săptămânii, 12 Decembrie
Jurnalul Săptămînii 12 decembrie 2020, 21:20 | 3010

Nici asiguratorii nu mai sunt asigurați. În ultima perioadă, scandalul de la Moldasig ia amploare cu pași foarte rapizi și scoate la iveală principalele persoane cheie implicate. Societatea civilă, deputați, chiar și Comisia Națională a Pieței Financiare au declarat despre o tentativă de atac raider asupra Moldasig și l-au acuzat pe Veaceslav Platon. La rândul său, Platon susține că dorește cu orice preț să-și întoarce acțiunile companiei, tocmai 5%, atât deține. Jurnal TV a încercat să descurce această istorie atât de încurcată, în care se anunță sume foarte mari de bani și persoane cunoscute publicului larg.

Scandalul ”Moldasig” ia amploare. Cazul devine un câmp de luptă, iar instrumentele de luptă sunt unele instituții ale statului. Veaceslav Platon afirmă că vrea să își întoarcă controlul asupra Moldasig, pierdut în 2016, după ce a ajuns la pușcărie. La patru ani de la acele evenimente, după ce a ieșit la libertate, Platon s-a apucat imediat de treabă pentru a-și redobândi activele pierdute în bătălia cu Vladimir Plahotniuc.

Moldasig a fost creată în 2002 de trei întreprinderi de stat: Banca de Economii, Calea Ferată și Poșta Moldovei. Deși compania era prosperă, în 2008 cei trei fondatori, sub pretextul dezvoltării Moldasig, cedează 80 la sută din acțiuni unui off-shore cipriot, în spatele căruia se afla grupul rus de asigurări ROSGOSSTRAKH. Controlul asupra companiei de asigurări s-a făcut prin majorare de capital. Astfel, cele trei întreprinderi de stat au pierdut Moldasigul fără a câștiga niciun bănuț în schimb. Pe acest caz, în 2012 procurorii au pornit o cauză penală, dar aceasta așa și nu a mai ajuns în judecată. În schimb, în ultimii zece ani, acționarii Moldasig s-au schimbat frecvent. Astăzi, Platon spune clar că este acționar la Moldasig, are interesele sale și că acționarii nu au primit dividente în ultimii ani.

Experții de pe piața asigurărilor își exprimă îngrijorarea că acest scandal din jurul Moldasig ar putea avea un impact negativ asupra securității economice.

Dar să le luăm pe rând. În 2016, în momentul în care Platon a fost arestat în dosarul furtului miliardului, acesta controla 10 companii acționare la Moldasig. Sub bănuiala că acestea acționau în mod concertat și pentru că s-ar fi eschivat de la prezentarea informațiilor, CNPF a decis anularea acțiunilor acestor firme și emiterea altora pe care Moldasig să le scoată la vânzare.

Decizia comisiei, prin care Platon a rămas fără controlul asupra Moldasig, a fost luată în scurt timp. Platon a calificat acțiunile de atunci ale CNPF drept un atac.

Tradițional, Platon a recurs la instanțe de judecată și a atacat în judecată deciziile CNPF prin care au fost deposedați de acțiuni. La 6 noiembrie 2020, a venit prima decizie în favoarea lui.

În cadrul interviului, Platon a recunoscut că este acționarul companiei VESNA LTD.

Instanța a decis că Moldasig să fie administrată provizoriu de 2 companii de audit. Pe parcurs s-a aflat că un acționar care deține oficial 4,99% din acțiuni a ajuns să controleze 65% din pachet.

Când a ajuns Veaceslav Platon să obțină controlul asupra Moldasig nu este clar. Timp de 4 ani compania de asigurări așa și nu a reușit să găsească un cumpărător chiar dacă a scăzut prețul pentru ele de mai multe ori, până la 15 milioane de lei. Acum un an, o tentativă de vânzare a acestor acțiuni a fost zădărnicită de Consiliului Suprem de Securitate.

Avocatul Victor Munteanu susține că statul intenționat a purces la devalorizarea companiei Moldasig.

Cu toate acestea, despre riscurile pe care le atrage după sine această decizie a magistratei, reprezentanții CNPF au vorbit și în cadrul ședinței Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe. Tot atunci, deputatul Dumitru Alaiba a depus și o plângere la Procuratura Generală cerând verificarea legalității acțiunilor judecătoarei Turcan, dar până în acest moment, procuratura nu a întreprins careva acțiuni.

Serviciul Informații și Securitate solicită într-o scrisoare adresată Consiliului Superior al Magistraturii să ia măsuri urgente în privința unor judecători care ar fi sub influența lui Veaceslav Platon. SIS anunță că a recepționat „sesizări care denotă influențe asupra sistemului judecătoresc, prin corupere și șantaj din partea lui Veaceslav Platon, pentru a determinat adoptarea sau neadoptarea deciziilor în interesele companiilor al căror beneficiar efectiv este acesta”.

2 decembrie 2020, ora 16.00. Veaceslav Platon însoțit de câțiva bodygarzi ar fi dat buzna la ședința comisiei, unde se discuta despre subiectul MOLDASIG. Vizita s-ar fi lăsat cu îmbrânceli. Deși accesul în instituție nu i s-ar fi permis, Veaceslav Platon a pășit peste bariera de la intrare, fiind urmat și de cei care îl însoțesc. Cei de la pază au încercat să-i oprească, însă fără succes.

Platon s-ar fi îndreptat spre sala unde avea loc ședința. Acesta, dar și câteva dintre persoanele care îl însoțeau au intrat în sală, iar alte două persoane au rămas după ușă.

Potrivit reprezentanților comisiei, Veaceslav Platon nu a fost invitat la ședință. Acesta și-a făcut apariția însoțit de câteva persoane, unele dintre ele chemate de Comisie să fie prezente la ședință, altele nu.

Potrivit lui Veaceslav Platon, divergențele cu Comisia Națională a Pieței financiare constau în viziunile diferite asupra candidaturilor pentru conducerea companiei. Părțile au reușit să ajungă la un consens, spune Platon.

Am încercat să vorbim despre această afirmație cu Iurie Filip membru consiliului de administrare, însă acesta a refuzat să facă carev adeclarații. În timp ce reprezentanții CNPF ne vorbesc despre interesul și pericolele pentru stat din scandalul Moldasig, Platon continuă să acuze funcționarii Comisiei că ar acționa la comanda. La mijloc ar fi un împrumut în valoare de 40 de milioane de lei acordat în primăvara lui 2019 de Moldasig unei companii a lui Șor și care nu a mai fost restituit până în prezent.

Potrivit actelor, pentru a garanta restituirea banilor, în calitate de fidejusor a fost indicată compania Avia Invest, cu care Moldasig a semnat un contract separat. Deși au fost înștiințate de mai multe despre necesitatea de a restitui împrumutul, firma s-a eschivat să o facă, dar nici administrația Moldasig nu s-a grăbit să îi acționeze în judecată pentru recuperarea banilor.

Acum 2 săptămâni deputații Partidului Șor au anunțat despre înregistrarea unui proiect de lege privind crearea unei comisii speciale care să investigheze presupusul atac rider asupra companiei de asigurări MOLDASIG. Membrii CNPF susțin că administratorul numit de regulator a primit deja acces la Moldasig, dar este marginalizat la maximum.

CNPF anunță că a sesizat Procuratura Generală, Procuratura Anticorupție, Consiliul Superior al Magistraturii. În același timp CNPF precizează că Veaceslav Platon nu figurează cu statut de acționar în actuala companie de asigurări și prin urmare pretențiile acestuia sunt lipsite de temei juridic. Și procurorul general Alexandr Stoianoglo spune că procuratura investighează doar unele aspecte în cazul Moldasig. În aprilie 2017, Platon a fost condamnat la 18 ani privațiune de libertate în dosarul despre escrocherie în proporții deosebit de mari și de spălare de bani în sistemul bancar. În luna decembrie 2017, Platon a fost condamnat la 12 ani privațiune de libertate în dosarul despre escrocherie în proporții deosebit de mari în companiile de asigurări. În versiunea procurorilor, Platon a controlat Moldindconbank și Moldova Agroindbank, companiile de asigurări „Moldasig”, ASITO și „Alliance Insurance Group”. La rândul său, Platon susține că nu a fost beneficiarul sau proprietarul acestor companii, ci a reprezentat interesele investitorilor și a administrat activele acestora. Jurnal TV va continua să urmărească subiectul și va reveni cu detalii.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie