Satul Sipoteni de câțiva ani buni își dezvoltă infrastructura și oferă oamenilor condiții mai bune de trai
Jurnalul Săptămînii 6 iulie 2024, 20:11 | 583

Deși mulți dintre noi s-au obișnuit să asocieze satele cu regresul și lipsă de perspectivă, în ținuturile mioritice mai există localități, care nu au nimic în comun cu aceste stereotipuri. De pildă, satul Sipoteni, care de câțiva ani buni își dezvoltă infrastructura, oferind localității un nou aspect vizual și condiții mai bune pentru trai. Totul a devenit posibil grație proiectelor finanțate de Uniunea Europeană, pe care le-au accesat autoritățile locale. Cum s-au întâmplat lucrurile, aflăm din reportajul semnat de Călin Jucovschi.

Am ajuns în satul Sipoteni, unde peste șapte mii de persoane se bucură de mai multe facilități - drumuri asfaltate, iluminat stradal, un sistem de gestionare a deșeurilor, o școală și grădinițe moderne, și asta nu e tot...

CALIN JUCOVSCHI: "Satul Sipoteni a beneficiat de mai multe proiecte finanțate de Uniunea Europene. Vorbim despre un sistem de gestionare a deșeurilor, de un teren de mini fotbal, dar și de un post de pompieri. De asemenea, a fost modernizat Centrul cultural din localitate."

Să intri într-o casă de cultură din vreun sat este astăzi o mare raritate. Din cele peste 1200, înregistrate oficial, majoritatea lăcașelor se află într-o stare jalnică. Unele activează doar pe hârtie, iar altele sunt de-adeptul ruinate. Totuși, în unele sate autoritățile locale înțeleg cât de importantă este cultura și promovarea acesteia în rândul tinerilor. Motiv pentru care fac tot posibilul pentru reînvierea acestor edificii. Un exemplu este Centrul de cultură din Sipoteni.

CĂLIN JUCOVSCHI: "Casă de cultură din Sipoteni a fost modernizată și arată astăzi altfel. Au fost procurate 450 de scaune pentru spectacole, echipament și tehnică de sonorizare, ce permit organizarea cum se cuvine a evenimentelor culturale."

ALIONA RĂU, directorul Școlii de artă din Sipoteni: "Grație faptului că am fost beneficiari în cadrul programului național „Satul European” această Casă de cultură a devenit Centru cultural. Un centru dotat cu echipament performant, cu o sală comodă pentru spectatori. Comodă pentru că a fost dotată cu scaune și pentru că întreaga clădire a fost termoizolată. De asemenea, prin același proiect am beneficiat și de panouri solare."

Acum, de două ori pe lună, sătenii au parte de concerte susținute de colectivele din localitate, dar și de proiecții de film.

ALIONA RĂU, directorul Școlii de artă din Sipoteni: "Cred că nu este nevoie ca oamenii din localitate să spună ceva. Prezența lor la capacitate maximă în sală este dovada că oamenii sunt încântați de realizările care au fost făcute aici. Investiția în cultură este o investiție în viitor, iar în momentul în care optăm pentru finanțarea unui astfel de proiect, atât Guvernul, cât și Uniunea Europeană, investește în viitorul de mâine, societate și cultura oamenilor."

Potrivit primarului din Sipoteni, Vasile Rață, pentru modernizarea Centrului cultural s-au cheltuit 2,6 milioane de lei.

VASILE RAȚĂ, primarul satului Sipoteni: "Casa de cultură din Sipoteni este una destul de populată. Zilnic acolo se mișcă în jur de 200 de copii care participă la diverse activități. Acolo avem Școala de arte, biblioteca publică, muzeul satului, dar și ansamblul de dansuri populare „Model” și școala de pictură. Avem talente și ne bucurăm că copiii pot fi antrenați în activități."

De aproape șapte ani, în Sipoteni activează un post de pompieri voluntari. Stația a fost deschisă grație unui proiect finanțat de Austria. În prezent, sunt activi 35 de pompieri, gata să înfrunte pericolul în caz de incendiu, fără a primi vreo remunerație. Din echipă face parte și Vasile Slusarenco.

VASILE SLUSARENCO, voluntar al Postului de pompieri din Sipoteni: "Eu ca șofer la acest post, trebuie înainte de a ieși la incendiu să verific mașina. De exemplu, eu astăzi sunt în serviciu timp de 24 de ore și trebuie să mă aflu la telefon, iar în caz de ceva, în 5-10 minute trebuie să ne aflăm toți la primărie."

Stația de pompieri a fost dotată cu două unități de transport specializat.

VASILE RAȚA, primarul satului Sipoteni: "Ne-au pus la dispoziție și o mașină mai mică, care ne permite să ieșim și să mergem în toate locurile unde sunt declanșate incendii de vegetație. Este dotată și cu aparate de descarcerare. Am avut o situație când pe traseul Chișinău - Ungheni a ieșit la susținerea pompierilor specializați și am participat la descarcerare."

Potrivit autorităților locale, pompierii voluntari din Sipoteni intervin anual în peste 40 de incendii şi, în cele mai multe cazuri, ajung înaintea echipelor specializate. Valoarea proiectului susținut de Austria a fost de 100 de mii de lei.

CALIN JUCOVSCHI: "Din 2020, satul Sipoteni are și un teren de mini fotbal, care le permite tinerilor, și nu doar, să ducă un mod de viață sănătos. Acest lucru a devenit posibil datorită unui proiect câștigat de localitate în cadrul programului „Youth Empowerment", finanțat de Suedia."

VASILE RAȚA, primarul satului Sipoteni: "Este de o valoare mai mică - 120 de mii de lei. A fost realizat la inițiativa antrenorului echipelor de fotbal din localitate, care dețin întâietate la competițiile raionale. De asemenea, au contribuit și oamenii din localitate și ne bucurăm că avem condiții normale pentru copii."

Marea belea a localității era, până nu demult, o gunoiște. Aceasta a fost evacuată cu sprijinul PNUD Moldova, iar astăzi, sătenii se bucură de un sat curat. Iar grație unui proiect sprijinit financiar de Germania, localitatea are un sistem de gestionare a deșeurilor.

ANDREI TRIFAN, administrator al gospodăriei comunale Sipoteni: "Ne-a fost oferit un tractor cu remorcă, lamă de zăpadă și încărcător. Cu el facem lucrările de colectare a deșeurilor menajere pentru 1700 de gospodării cu care avem contract. De două ori pe lună mergem prin sat și strângem deșeurile care sunt depozitate la gunoiștea amenajată. Am mai beneficiat de un proiect mulțumită căruia s-au instalat tomberoane pe străzile principale și în fața instituțiilor publice. - Astfel încercați să educați sătenii? - Da, vrem să-i facem să aibă o atitudine mai serioasă față de curățenia din sat."

Prin proiectele europene, de care a beneficiat satul Sipoteni, a fost renovată școala și două grădinițe. A fost construită o rețea de canalizare, de patru kilometri. Oamenii sunt mulțumiți de toate schimbările care au avut loc în ultimii ani și spun că satul Sipoteni devine un sat cu adevărat european.

Satul Sipoteni a fost întemeiat de cinci familii boierești, în 1585. În 1904, satul avea 245 case, cu o populație de 2.920 persoane. Astăzi, în localitate locuiesc peste 7.500 de oameni.

Opinia ta contează. Comentează!