Jurnalul Săptămânii, 23 Noiembrie
24 noiembrie 2024, 23:00
Programul informativ de sinteză a celor mai importante știri și evenimente....
De Ziua Libertății Presei, mai mulți jurnaliști și reprezentanți ai unor organizații de media au ieșit la tradiționalul Marș al Solidarității. Ei s-au adunat în fața Parlamentului, apoi au mers la Președinție, Guvern și la sediul Consiliul Coordonator al Audiovizualului, unde au cerut respectarea drepturilor jurnaliștilor, a libertății mass-media și transparență din partea instituțiilor statului. Niciun reprezentant al instituțiilor menționate nu a găsit de cuviință să iasă în fața jurnaliștilor. Șeful legislativului a reacționat mai târziu.
În cadrul marșului, organizațiile de media au lansat tradiționalul Memoriu privind libertatea presei. Pentru că niciun oficial nu a ieșit în fața jurnaliștilor, documentul a fost lăsat în cutiile poștale ale celor patru instituții de stat.
În memoriu sunt menționate cele mai grave cazuri în care jurnaliștii din Republica Moldova au fost atacați și intimidați, printre care și agresarea unui reporter Jurnal TV de către deputatul PD Vladimir Hotineanu, dar și atacul asupra fotoreporterului „Jurnal de Chișinău” Nadejda Roșcovanu de către proprietarul și vânzătoarea unui magazin. În document se mai amintește despre bruierea emisiei postului nostru și a TV8, atunci când șeful PD, Vladimir Plahotniuc, era acuzat de comandarea asasinării bancherului rus Gherman Gorbunțov. Iar reporterilor Ziarului de Gardă li s-a interzis să filmeze și să fotografieze în mai multe locuri publice, inclusiv în fața sediului GBC, care aparține lui Plahotniuc. În februarie 2018, o reporteră RISE Moldova a fost intimidată de reprezentanții Fundației de caritate „Sfântul Gheorghe” și ai platformei Caritate.md, după ce a publicat un anunț despre o investigație în care aceștia erau vizați. Pe lângă acestea, au fost menționate acțiunile de denigrare și ironizare întreprinse de simpatizanții guvernării (așa-numiții trolli) pe rețelele sociale împotriva jurnalistelor Alina Radu și Cornelia Cozonac. Un alt caz răsunător este cel al lui Constantin Grigoriță, fotoreporterul care a fost exclus de la evenimente desfășurate de Președinție, iar plângerea pe care a depus-o în instanța de judecată împotriva lui Igor Dodon și a instituției prezidențiale a fost inițial respinsă, pentru ca ulterior să fie acceptată și, după mai multe amânări, dosarele să fie comasate.
Experții media mai semnalează că postul public de televiziune Moldova 1 tot mai des reflectă evenimentele de interes public într-un mod asemănător celui de la Prime TV, Canal 2, Canal 3 și Publika TV. Pe lângă structura comună și același unghi de abordare a știrilor, postul public a preluat și promovarea proiectelor și persoanelor apropiate PD, inclusiv candidatul agreat tacit de acest partid în alegerile pentru Primăria capitalei, Silvia Radu, dar și planul pentru construcția „Chișinău Arena”, anunțat de liderii PD.
În respectivul raport este scris și despre faptul că piața publicității din Republica Moldova este monopolizată, aceasta fiind împărțită între două companii mari, mai exact Casa Media, despre care presa a scris că i-ar aparține lui Vladimir Plahotniuc, și Exclusive Sales House, parte a unui trust deținut de parlamentarul socialist Corneliu Furculiță.
Reprezentanții instituțiilor menționate mai sus NU au reacționat la declarațiile membrilor ONG-urilor media.