Consultări privind referendumul
Politic 8 februarie 2024, 19:33 | 888

Reprezentanți ai 14 partide au fost astăzi la Președinție, unde au discutat cu șefa statului Maia Sandu subiectul referendumului național. Aproape toți spun că susțin aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Asta chiar dacă au unele rezerve referitoare la riscuri și proceduri. Igor Dodon și Ion Chicu, care insistau anterior că cetățenii trebuie să decidă în cadrul unui referendum vectorul de dezvoltare a țării, nu au mai venit la consultări.

MIHAI GHIMPU, Președintele Partidului Liberal: "Știți, când vrei să faci un lucru nobil nu contează când și cum. Important că este nobil și îl faci pentru cetățeni. Da, sunt niște probleme, dar vedem ce va spune Comisia de la Veneția. Oricum Partidul Liberal vede o integrare mai rapidă și mai bună prin unire cu România. Te-ai unit, ai și integrarea europeană, ai și NATO."

ION CEBAN: "Eu am zis că să nu fie nicio interpretare în context politic că cineva vrea să utilizeze acest referendum pentru a trage dividente într-o formulă sau alta. Este normal ca aceste lucruri, așa cum s-au întâmplat peste tot, să fie după procedura de negociere."

DOINA GHERMAN, deputat PAS: "Partidul Acțiune și Solidaritate a susținut această inițiativă. Mai mult ca atât, Parlamentul este gata să inițieze procedurile juridice în acest sens. Evident că provocările sunt și vor urma, dar noi credem că le putem transforma într-o oportunitate, pentru că este această șansă pe care noi ca lideri ai partidelor putem să o valorificăm."

LIVIU VOVC, Secretar general al Platformei DA: "Referendumul o dată și odată va trebui să aibă loc. Întrebarea este: când este cel mai oportun? Noi ne-am expus riscurile cu referire la gruparea criminală Șor, care și-a permis din cauza instituțiilor slabe ale statului să acapareze Găgăuzia. Întrebarea e dacă Șor va încerca iarăși să fraudeze? Dacă milioanele care vin în țară nu sunt stopate și instituțiile statului sunt slabe. Cum putem fi siguri că federația Rusă nu va influența referendumul."

VASILE COSTIUC: "Cea mai importantă concluzie este că se va aștepta concluzia Curții Constituționale pentru că există sesizări, dar și alte hotărâri din 2014 și respectiv pentru a face clarificările necesare va fi sau nu referendum trebuie să așteptăm decizia Curții Constituționale. Sper și tare îmi doresc ca discuția de astăzi să nu fie o lansare în campania prezidențială."

DRAGOȘ GALBUR: "Noi azi mai exact am fost puși în fața faptului împlinit și am luat cunoștință cu decizia de vârf de a petrece acest referendum. Ar fi fost mult mai bine ca inițial să fi fost întrebați dacă suntem de acord sau ce părere avem de aceste două exerciții comasate în unul singur. Părerea noastră în continuare este că referendumul trebuie organizat separat de alegerile prezidențiale."

ARINA SPĂTARU: "Echipa ALDE își exprimă rezerve față de acest referendum constituțional pentru că nu există foarte multă claritate. Am primit mai puține răspunsuri la întrebările pe care le-am pus și pentru început facem apel la transparență și ca acest referendum să fie scos din zona politicului."

ION SULA: "Unul din cele mai mari riscuri este că acest referendum va fi politizat și atunci se vor polariza deciziile cetățenilor."

Referendumul anunțat de președintele, Maia Sandu, privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, ar urma să fie unul constituțional, a declarat săptămâna trecută președintele Parlamentului, Igor Grosu. Oficialul a menționat că acest lucru este necesar pentru a consfinți în Legea Supremă parcursul european al Republicii Moldova.

La ultima ședință plenară din anul 2023, deputații au votat în două lecturi un amendament la Codul Electoral, care prevede că plebiscitul poate fi organizat în ziua desfășurării alegerilor prezidențiale sau parlamentare. Inițiativa de a organiza un referendum național în toamna acestui an îi aparține președintelui Maia Sandu.

Opinia ta contează. Comentează!