Regimul de la Tiraspol îndeplinește întocmai indicațiile Moscovei, a declarat fostul ambasador al Republicii Moldova la ONU
Politic 10 ianuarie 2025, 20:04 | 75

Prin tăierea gazelor naturale către regiunea transnistreană, Kremlinul încearcă să instituie o criză umanitară artificială, iar responsabilitatea să o pună pe seama Chișinăului. Astfel de declarații au făcut aseară, la postul nostru de televiziune, în cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră”. „Regimul de la Tiraspol îndeplinește întocmai indicațiile Moscovei”, a subliniat fostul ambasador al Republicii Moldova la ONU, Vlad Lupan.

VLAD LUPAN, fost ambasador al Republicii Moldova la ONU: "Practic au repetat propaganda rusească, nu au spus că sunt îngrijorați, au refuzat negocierile pe subiectul gazului cu Republica Moldova, au vizat mai puțin Ucraina pentru că depind mult de exportul prin Ucraina. Nu uitați că Krasnoselski coordonează acțiunile sale cu aceeași unitate din Kremlin la care raporta tot ex-președintele Igor Dodon. Ei nu vor să ajute populația, refuză să negocieze cu Chișinăul, Rusia refuză să transmită gazul prin altă rețea, ei vor să creeze o criză umanitară dificilă."

În contextul unei eventuale crize umanitare în stânga Nistrului, experții admit că în următoarele săptămâni situația ar putea degrada.

ANDREI CURĂRARU, expert al Comunității Watchdog: "Deja vedem numărul mare de îmbolnăviri cauzate de temperaturile joase, scăderea volumului de pâine dar și a posibilității ca oamenii să acceseze diferite servicii, de la cele medicale până la grădinițe etc. Dacă se continuă cu astfel de mișcări, cetățenii vor fi nevoiți să plece în concedii neplătite. Oamenii riscă să-și epuizeze economiile și astfel să înceapă o criză umanitară reală care ne va afecta și pe noi."

ION MANOLE, directorul executiv al Promo-Lex: "Nu cred că asta este o problemă pentru Republica Moldova, noi am gestionat criza refugiaților din Ucraina din 2022. Atunci Guvernul și societatea noastră s-au descurcat. Cred că este de datoria noastră să căutăm soluții și să ne pregătim de astfel de scenarii, pentru că sunt cetățenii noștri și este responsabilitatea noastră să găsim soluții. Ce va fi? Ar putea fi o catastrofă socială, economică, ar putea fi situații foarte complicate cu consecințe destul de grave pentru toți locuitorii din stânga Nistrului"

La rândul său, comentatorul politic Ion Tăbârță a subliniat că recentele declarații ale liderului separatist Vadim Krasnoselski sunt dictate de la Kremlin.

ION TĂBÂRȚĂ, analist politic: "Cel mai interesant este că presa din regiune nu a vorbit despre acest subiect până la începutul lunii decembrie. Aici se discutau deja scenarii iar ei - nimic. Abia după un comunicat al așa numitului minister de externe de acolo a început acest atac furibund împotriva Chișinăului. Este clar că toată această politică propagandistică de dezinformare este coordonată cu Moscova."

Între timp, în regiunea separatistă a fost prelungită starea de urgență în economie până pe 8 februarie. Urmează să fie modificată decizia privind acordarea ajutoarelor. Mai exact, pentru unele categorii de cetățeni din regiune ar urma să fie oferite facilități la procurarea combustibilului solid.

Amintim că oamenii din regiunea transnistreană au intrat în noul an fără apă caldă, gaz și cu mai puțină lumină. Exporturile de gaze naturale rusești prin conductele din epoca sovietică care trec prin Ucraina către Europa au fost oprite. Malul drept al Nistrului are și energie electrică și gaz.

Opinia ta contează. Comentează!