0:00/ 0:00LIVEQuality1  AudioSubtitle
Întreprinderile energetice de stat trebuie să fie transmise în subordinea Ministerului Energiei, argumentează membrii blocului
Social 2 aprilie 2025, 16:19 | 140

Întreprinderile energetice de stat trebuie să fie transmise în subordinea Ministerului Energiei, iar Energocom-ul să prea obligațiile companiei Moldovagaz. De această părere sunt experții Blocului „Împreună”, care au prezentat astăzi un plan din șapte măsuri pentru îmbunătățirea procesului de achiziție a gazelor naturale. „Procesul întârzie și în acest an, iar acest lucru s-ar putea răsfrânge asupra tarifelor”, spune expertul în energetică, Sergiu Tofilat.

SERGIU TOFILAT, membru al Blocului „Împreună”: "Prima. Pentru a obține cele mai bune prețuri, obligația de achiziție a gazelor trebuie să fie transferată de la Moldovagaz către Energocom. Moldovagaz nu poate obține prețuri bune, pentru că traderii internaționali refuză să lucreze cu această companie. Moldovagaz are datorii enorme și este controlată de Gazprom, deci, are reputație proastă. În schimb, Energocom este companie de stat, are suficiente resurse financiare."

Experții propun ca Guvernul să elaboreze un plan de achiziție a gazelor pentru sezonul de încălzire, care să includă volumele lunare de achiziționat, diversificarea surselor și o strategie clară pentru crearea de rezerve. Sunt recomandate, de asemenea, monitorizarea lunară de către Guvern și Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a implementării planului de achiziție, aprobarea procedurilor de achiziție a gazelor de către furnizorii reglementați și prezentarea acestora Guvernului, Ministerului Energiei, și ANRE.

Blocul „Împreună” mai propune ca Energocom să desfăşoare auditul extern privind drepturile de acces la platforma prin care se desfăşoară licitaţiile, iar în baza auditului, furnizorul să elaboreze regulamentul intern şi să prevadă proceduri care să prevină tentativele de manipulare a licitaţiilor.

SERGIU TOFILAT, membru al Blocului „Împreună”: "Întreprinderile energetice de stat să fie transmise în subordonarea Ministerului Energiei. Atât societatea, cât şi guvernarea aşteaptă rezultate de la Ministerul Energiei, dar implementarea eficientă a politicilor în domeniul energetic şi obţinerea rezultatelor scontate este imposibilă în condiţiile în care Ministerul Energiei este efectiv „cu mâinile legate”: nu controlează activitatea întreprinderilor de stat din domeniul energetic şi nu poate angaja sau demite conducerea întreprinderilor."

Reprezentanții formațiunii au argumentat că lipsa unui plan concret pentru sezonul rece poate duce la majorări nejustificate ale tarifelor.

Opinia ta contează. Comentează!