Concurență neloială pe piața petrolieră
Economic 3 iulie 2024, 20:27 | 457

Șase companii petroliere au fost amendate cu o sumă totală de aproximativ 480 de milioane de lei pentru concurență neloială. Este vorba de companiile Bemol, Lukoil, Petrom, Rompetrol, Tirex și Datario, a precizat astăzi președintele Consiliului Concurenței.

Consiliul Concurenței a constatat că cele șase companii ar fi încheiat un acord anticoncurențial pentru a coordona prețurile de comercializare a produselor petroliere. Investigația a cuprins perioada martie 2019 - ianuarie 2021. În acest timp, companiile au efectuat mai multe runde de modificări ale prețurilor, atât în mod consecutiv, cât și concomitent. Potrivit Consiliul Concurenței, întreprinderile vizate au negat existența unei „practici concertate”. Cea mai mare amendă i-a fost aplicată companiei ”Rompetrol Moldova” - aproape 192 de milioane de lei. Întreprinderile vizate nu au reacționat la solicitările noastre de a comenta situația.

ALEXEI GHERȚESCU, președintele Consiliului Concurenței: "Amenda impusă întreprinderii SRL ”Bemol Retail” a constituit 29 milioane de lei, SRL ”Datario” - 1,1 milioane de lei, SRL ”Lukoil Moldova” - 180 milioane de lei, SRL ”Petrom Moldova” - 77,8 milioane de lei, SA ”Rompetrol Moldova” - 191, 8 milioane de lei și SA ”Tirex Petrol” - 1,5 milioane de lei."

Investigația a cuprins perioada martie 2019 - ianuarie 2021. Consiliul Concurenței a constatat că cele șase companii prezente pe piața de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere ar fi încheiat un acord anticoncurențial „pentru a coordona prețurile de comercializare a produselor petroliere.

ALEXEI GHERȚESCU, președintele Consiliului Concurenței: "În perioada investigată cele șase companii vizate au efectuat mai multe runde de modificări ale prețurilor la produsele comercializate cu aceleași valori. Aceste modificări au avut loc atât consecutiv, atunci când una sau mai multe companii afișau prețurile pe panou, dar și concomitent, când toate sau majoritatea companiilor adoptau aceste modificări, înainte de prima afișare pe panou."

Consiliul Concurenței a constat că un astfel de comportament paralel ar fi fost imposibil în lipsa unei înțelegeri pe piață, a precizat președintele autorității. Întreprinderile vizate au negat „existența unui acord” sau a unei „practici concertate”. Potrivit celor șase companii, „Consiliul Concurenței nu a reușit să probeze faptele invocate.” Gherțescu a subliniat că acestea au invocat că de fapt ceea ce a avut loc pe piață a fost adaptarea inteligentă a companiilor una după alta”.

Noi am încercat să obținem o reacție de la cele șase companii vizate. Ne-au răspuns la apeluri doar responsabilii de la Petrom, care au promis că vor emite mai târziu un comunicat oficial.

Companiile vizate pot contesta decizia Consiliului Concurenței în termen de 30 de zile.

Opinia ta contează. Comentează!