Orașul Bălți cunoaște o transformare impresionantă, grație sprijinului financiar oferit de Uniunea Europeană
Jurnalul Săptămînii 14 septembrie 2024, 19:47 | 2623

Orașul Bălți cunoaște o transformare impresionantă, grație sprijinului financiar oferit de Uniunea Europeană. Liceul „Dimitrie Cantemir” strălucește într-o nouă lumină, după o amplă renovare, oferindu-le elevilor condiții moderne de studiu. Între timp, copiii cu dizabilități intelectuale din municipiu au acum un loc sigur și primitor la noul Centru de zi deschis recent în oraș. Aceste proiecte sunt mai mult decât simple investiții – sunt pași spre un viitor mai bun pentru întreaga comunitate!

În inima orașului Bălți, Liceul „Dimitrie Cantemir” a renăscut, strălucind ca un exemplu de modernizare. Grație unui proiect de amploare, susținut financiar de Uniunea Europeană, liceul a beneficiat de lucrări complexe ce au transformat complet clădirea - de la izolarea termică și înlocuirea ferestrelor, până la instalarea panourilor solare și modernizarea sistemului de încălzire.

CĂLIN JUCOVSCHI: "În urma implementării acestui proiect, clădirea Liceului „Dimitrie Cantemir” a fost renovată și eficientizată din punct de vedere energetic. Acum, elevii au condiții numai bune pentru studii de calitate, datorită aplicării a mai multor măsuri investiționale."

Cu o investiție de aproape 30 de milioane de lei, liceul nu doar că arată spectaculos, dar devine un simbol al sustenabilității și al standardului educațional ridicat.

ANGELA MURZAC, director al Liceului „Dimitrie Cantemir”, Bălți: "În realizarea acestui proiecte au fost 11 pași de implementare care au presupus modernizarea totală a clădirii. Este vorba despre reconstrucție, nu reparație. Radical s-au schimbat lucrurile, radical, și, este foarte important pentru o instituție de învățământ, mai ales pentru a avea succes în educație. Este un sprijin enorm și sunt niște pași siguri spre dezvoltare, spre a obține o reușită în ceea ce facem. Grație acestor granturi oferite de Uniunea Europeană se poate obține un învățământ de calitate în Republica Moldova."

În cadrul proiectului finanțat de Uniunea Europeană prin Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) clădirea instituției a fost termoizolată integral. A fost instalat un sistem de colectare și drenare a apelor pluviale, un sistem de protecție împotriva descărcărilor electrice, precum și un sistem de parazăpadă. Clădirea a fost asigurată cu energie regenerabilă prin instalarea a 25 de unități de panouri fotovoltaice cu o putere totală de 10 kW. De asemenea, a fost construită o cale de acces pentru persoanele cu necesități speciale, iar bucătăria instituției a fost modernizată și dotată cu echipament tehnic.

LARISA GUZA, profesoară, manager de proiect: "Mai înainte copiii stăteau îmbrăcați în haine călduroase pentru că era foarte frig, iar acum este cald, este comod, ei lucrează cu plăcere. Iar uneori vin chiar în haine cu mâneca scurtă. Să fi venit dumneavoastră cu vreo zece ani în urmă să fi văzut ce coridoare întunecoase aveam. Astăzi avem coridoare albe, luminoase, cu lămpi LED, iar copiii vin cu plăcere la noi la liceu. Dacă mai înainte aveam 600 de elevi, astăzi avem peste 900."

Fără sprijinul Uniunii Europene, lucrurile aveau să se schimbe mult mai greu, ne-a declarat directorul instituției de învățământ, Angela Murzac.

ANGELA MURZAC, director al Liceului Teoretic ”Dimitrie Cantemir” din Bălți: "Bugetul instituției, chiar dacă avem un număr mare de elevi, nu ne permite se avem astfel de investiții, putem face doar niște reparații curente. Noi suntem deschiși și pentru alte proiecte, pentru că vrem să creștem infrastructura. Visul este să avem în fiecare sală de clasă condiții ultra moderne. Nu doar condiții sănătoase, dar și condiții optime de creștere intelectuală."

Părinții sunt mulțumiți de noile condiții în care învață copiii lor, iar aceștia spun că acum vin la ore cu mai multă plăcere.

Proiectul investițional „Sporirea eficienței energetice a Liceului Teoretic „Dimitrie Cantemir din Bălți” este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de ADR Nord și proiectul „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova”.

Sprijinul Uniunii Europene nu se oprește aici. La Bălți a fost creat un Centrul de zi pentru copii cu dizabilități intelectuale, un proiect important, dezvoltat cu sprijinul partenerilor europeni și Asociația „Autism Hope”. Acum, cel puțin 60 de copii cu nevoi speciale din Bălți beneficiază de servicii gratuite de terapie.

Centrul de zi situat în grădinița nr.30 din Bălți este dotat cu echipament senzorial și materiale educative corespunzătoare. Scopul principal al proiectului este creșterea accesului la servicii de recuperare pentru copiii cu nevoi speciale.

ANASTASIA PIROGAN, șefa Centrului de zi pentru copii cu dizabilități intelectuale: "Activăm cinci persoane avem psiholog, psihopedagog, asistent social, asistent medical și eu ca șef al serviciului. Noi facem și terapia cognitiv comportamentală ABA, terapia integrării senzoriale, ludoterapia și socializarea. La fel, avem activități ce includ atât părinții, cât și copiii."

Centrul dispune de săli pentru activități în grup și individuale, inclusiv o sală pentru analiza comportamentală aplicată, dedicată înțelegerii și îmbunătățirii comportamentului uman, utilizată, de regulă, pentru copiii cu autism. În centru este o sală pentru recreere și o cameră senzorială, dotată cu diferite tipuri de stimuli și echipament specializat pentru reabilitarea copiilor cu tulburări de dezvoltare și comportament. Părinții sunt mulțumiți.

Centrul de zi pentru copii cu dizabilități intelectuale din Bălți este singurul cu servicii gratuite din nordul Republicii Moldova.

ANASTASIA PIROGAN, șefa Centrului de zi pentru copii cu dizabilități intelectuale: "Proiectul a avut un buget de 52 de mii de euro care a fost utilizat pentru reparație încăperilor și procurarea echipamentului senzorial specializat pentru copiii noștri deosebiți. Sprijinul Uniunii Europene este considerabil de mare pentru noi și pentru copilașii noștri care au nevoie de susținere și de dezvoltare continuă. Este un ajutor fără de care nu știu dacă am fi putut face ceva."

Acest serviciu social este unul dintre cele 40 create în cadrul proiectului „Organizațiile societății civile acționează pentru servicii sociale mai bune”, finanțat de Uniunea Europeană, cofinanțat și implementat de Fundația Soros Moldova în parteneriat cu Asociația Keystone Moldova și AO Institutum Virtutes Civilis.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie