Fostul bașcan al autonomiei găgăuze, Irina Vlah, se arată preocupată de vectorul de dezvoltare al Republici Moldova
Politic 10 ianuarie 2024, 20:07 | 878

Fostul bașcan al autonomiei găgăuze, Irina Vlah, se arată preocupată de vectorul de dezvoltare a Republicii Moldova. Deși critică referendumul propus de președintele Maia Sandu privind aderarea la Uniunea Europeană, Vlah îi solicită Parlamentului și șefei statului să mai includă o întrebare pentru cetățeni – cea privind confirmarea statului de neutralitate al țării. Experții Comunității Watchdog au făcut o analiză a declarațiilor Irinei Vlah și au identificat unele manipulări.

Irina Vlah a declarat în cadrul unei conferințe de presă că la referendumul național, care ar putea avea loc odată cu alegerile prezidențiale, trebuie să fie inclus subiectul confirmării inviolabilității statutului de neutralitate al Republicii Moldova.

ANDREI CURĂRARU, expert Watchdog.md: "Dumneaei vorbea despre inițiativa de consfințire a neutralității în Republica Moldova. De fapt aceasta este consfințită de Constituție și nu există o majoritate parlamentară care ar putea să modifice Constituția, iar această mișcare ar fi una declarativă, adică foarte convenabil cumva pusă în legătură cu faptul că dumneaei menționează că este un război pe teritoriul Ucrainei, dar nu menționează cine a inițiat acest război și nu pomenește Federația rusă care este principala amenințare la adresa securității naționale a Republicii Moldova."

În cadrul conferinței de presă, Irina Vlah a mai spus că în procesul de aderare la Uniunea Europeană, autoritățile trebuie să negocieze cum vor fi protejați exportatorii naționali și a dat de înțeles că Republica Moldova ar putea obține regimuri facilitate pentru exportatori.

ANDREI CURĂRARU, expert Watchdog.md: "De fapt, exportatorii sunt cei mai mari beneficiari din partea integrării europene, pentru că nu vor mai plăti taxe de import în Uniunea Europeană, care este de departe cel mai mare partener economic al nostru și care ne va ajuta de asemenea și prin politica comună monetară și prin politica comună vamală. Dar, în același timp, vom avea și perioade de tranziție în care să ajutăm producătorii noștri, în special producătorii agricoli, să fie mai bine plasați în această piață."

Irina Vlah a mai spus că referendumul propus de președintele, Maia Sandu, nu va apropia nicidecum Republica Moldova de Uniunea Europeană.

IRINA VLAH, președinta Platformei Moldova: "La 24 decembrie, președinta Maia Sandu și-a făcut publică intenția de a organiza un referendum privind aderarea Republicii Moldova la UE. „Platforma Moldova” atrage atenția opiniei publice că referendumul propus de președinte nu are nimic în comun cu votul pentru aderarea la UE. Este vorba despre o acțiune de PR în interesul unui politician."

Contactată pentru o reacție, purtătoarea de cuvânt a Președinției, Irina Gotișan, a spus că nu comentează declarațiile Irinei Vlah.

Opinia ta contează. Comentează!