Potrivit Procuraturii din Harkov, Rusia a lansat cinci bombe ghidate în oraș și suburbiile sale în jurul orei 23:00
Externe 3 octombrie 2024, 16:04 | 74

O bombă ghidată lansată de armata rusă a lovit miercuri seara un bloc de apartamente în Harkov, provocând incendii şi rănind cel puţin 12 persoane, inclusiv un copil, au informat autoritățile locale, citate de Reuters. Potrivit Procuraturii din Harkov, Rusia a lansat cinci bombe aeriene ghidate în oraș și suburbii. „Pentru ca astfel de atacuri rusești să se oprească, Ucraina trebuie să primească asistența necesară și, cel mai important, suficientă din partea lumii și a partenerilor săi”, a reacționat Volodimir Zelenski.

Bombă rusă a lovit un bloc de apartamente cu cinci etaje, a informat guvernatorul regiunii Harkov, Oleg Sinegubov. Clădirile din apropiere au rămas fără curent, iar sute de ferestre au fost sparte.

OLEG SINEGUBOV, guvernatorul regiunii Harkov: "Este un cartier rezidențial, nu sunt ținte militare. Sunt obiecte din infrastructura civilă."

Pentru a opri atacurile ruseşti, Ucraina trebuie să primească ajutorul necesar şi, cel mai important, în volum suficient din partea lumii, a reacționat președintele Volodimir Zelenski. „Fiecare lider ştie exact ce trebuie făcut. Este important să fim hotărâţi", a afirmat Zelenski într-o postare pe Telegram.

Situat la doar 30 km de graniţa cu Rusia, oraşul Harkov - centrul administrativ al regiunii cu acelaşi nume - a fost o ţintă frecventă a forţelor ruse în cei peste doi ani şi jumătate de război.

La Kiev, şeful administraţiei militare a capitalei ucrainene a declarat că fragmente dintr-o dronă rusă doborâtă au avariat joi dimineaţă o clădire de apartamente într-unul dintre cartierele din estul oraşului. Nu există indicii că s-ar fi produs victime.

De la începutul invaziei în Ucraina, Rusia neagă că ar viza civili, dar a lovit în mod regulat oraşe şi sate din spatele liniei frontului.

Evocând situaţia din Ucraina, Volodimir Zelenski a făcut miercuri seara o paralelă cu ajutorul pe care Statele Unite şi alţi parteneri îl acordă Israelului pentru a respinge atacurile. „De fiecare dată, în timpul atacurilor criminale iraniene în Orientul Mijlociu, vedem cum coaliţia internaţională acţionează laolaltă”, a spus Zelenski în mesajul său video zilnic către populaţie, reluând de fapt comentariile, pe care le-a făcut în timpul primului atac direct lansat de Iran în aprilie asupra Israelului.

Cu acest prilej, preşedintele ucrainean a lansat un nou apel pentru un ajutor mai mare care ar urma să fie convenit în cadrul unei reuniuni preconizate să aibă loc luna aceasta în Germania şi care va fi dedicată furnizării de asistenţă militară Ucrainei. La această reuniune se aşteaptă să participe şi preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, scrie Agerpres.

Opinia ta contează. Comentează!