Republica Moldova va primi 300 de milioane de euro de la BERD pentru securizarea furnizării gazelor naturale
Republica Moldova va primi un credit de 300 de milioane de euro de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare pentru securizarea furnizării gazelor naturale. Asta după ce deputații au aprobat în prima lectură proiectul de ratificare a Acordului de împrumut cu BERD. Până a-și da votul, parlamentarii s-au întrecut în ironii și au ajuns să vorbească despre rolul de ”dominator” al lui Andrei Spânu sau despre demisia lui Boris Johnson din fruntea Guvernului britanic.
Creditul va fi debursat în două tranșe, a câte 100 de milioane și 200 de milioane de euro, corespunzător. Prima tranșă va fi utilizată pentru crearea stocurilor strategice de gaze naturale, iar a doua - pentru achiziții de urgență a gazelor naturale în cazul limitării sau sistării livrărilor de gaze naturale de la Gazprom. Potrivit ministrului Infrastructurii, Andrei Spânu, pericolul întreruperii furnizării de gaze este legat de riscurile politice, evoluția piețelor energetice din regiune și neexecutarea raportului de audit a datoriei la gaze pretinsă de gigantul rus.
ANDREI SPÂNU, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale: "Acele stocuri strategice de care avem nevoie sunt pentru 5-10 zile. De asemenea, cunoașteți că noi avem un stoc de 24 de milioane de metri cubi deja făcut. Dacă să luăm perioada rece a anului, asta ar însemna aproximativ trei zile. Deci, pentru a ajunge la zece zile, mai avem nevoie să procurăm gaze și să avem aceste stocuri disponibile."
Deputații socialiști și comuniști l-au întrebat pe Andrei Spânu dacă n-a încercat cumva să discute că reprezentanții Gazprom pentru ca să facem acum aceste rezerve strategice de gaze chiar de la furnizorul rus la prețuri mai mici decât cele spot în sezonul rece al anului. Ministrul a răspuns că astfel de solicitări au fost făcute și chiar Moldovagaz a expediat multiple scrisori către Gazprom, dar răspunsul a fost negativ.
DIANA CARAMAN, deputat BCS: "În condițiile în care la semnarea contractului cu Gazprom, ne-ați ”fericit” că contractul a fost semnat în condițiile avantajoase, iar colega Dumneavoastră din Guvern chiar a spus că ați dominat negocierile și toți au recunoscut că sunteți un mare ”dominator”, spuneți-mi, vă rog, cum poate fi anulat acest contract, dacă tot ne pregătim de încetarea lui?"
ANDREI SPÂNU, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale și IGOR GROSU, președintele Parlamentului: "- Vreau ca Dumneavoastră personal să-i întrebați pe colegii care au negociat contractul precedent - de ce nu au semnat un contract pe termen lung, pe zece ani, la un preț mult mai avantajos?.. cum au făcut-o și alte țări cu Gazprom-ul. - Ei. în Marea Britanie cad guverne. Ce vorbiți!. Ei rezolvă cu guvernul din Marea Britanie! - Și să știți că condițiile contractului care este acum, în mod special în perioada de vară, sunt mai bune decât în acel care a fost negociat de colegii Dumneavoastră de coaliție acum."
Până la urmă, proiectul de ratificare a acordului de împrumut cu BERD a fost votat de 55 de deputați ai PAS.