Moldova s-ar putea confrunta cu o criză energetică puternică, la începutul anului viitor, dacă Rusia nu va mai livra gaze naturale
Social 27 noiembrie 2024, 20:05 | 158

Republica Moldova s-ar putea confrunta cu o criză energetică puternică, la începutul anului viitor, dacă Rusia nu va mai livra gaze naturale în regiunea transnistreană. Declarația a fost făcută astăzi de ministrul Energiei, Victor Parlicov, după ce a discutat cu șeful Gazprom, Alexei Miller. Potrivit lui Parlicov, concernul rus i-a cerut Chișinăului să convingă Kievul să permită livrarea de gaz pentru regiunea transnistreană. În caz contrar, tranzitul ar putea fi efectuat printr-o sursă alternativă, dar Gazprom nu oferă garanții.

VICTOR PARLICOV, ministrul Energiei: "Noi nu suntem cei care putem rezolva această problemă, dar ei ne-au solicitat să discutăm cu partea ucraineană, să o convingem ca să continue tranzitul. Noi am discutat cu partea ucraineană și anterior, și noi înțelegem că această decizie posibil va fi luată în ultimul moment. Sigur că pentru noi ar fi un scenariu mult mai simplu și noi am comunicat părții ucrainene că dacă tranzitul prin Ucraina s-ar păstra, pentru noi asta ar fi un scenariu mai simplu, dar toată lumea este conștientă că există și rute alternative."

Moscova a dat de înțeles că livrările de gaze pe rute alternative sunt legate de plata unor pretinse datorii ale Republicii Moldova față de Gazprom, a declarat Parlicov.

VICTOR PARLICOV, ministrul Energiei: "Ei spun că, dacă nu va fi progres pe acele datorii, atunci ei vor lua în considerare ce este posibil și ce nu este posibil pe ruta alternativă, cât vor livra și cum. Au dat de înțeles că subiectele acestea sunt legate."

Un scenariu probabil ar fi că Gazprom va continua să ofere gaz regiunii transnistrene, însă într-un volum mai mic, fapt care va provoca o criză puternică pe ambele maluri ale Nistrului. „Căutăm soluții”, a subliniat Parlicov.

VICTOR PARLICOV, ministrul Energiei: "Acum noi lucrăm cu partenerii externi pentru a ne pregăti în cazul în care nu vor exista livrări și pentru a găsi soluții. În același timp, discutăm cu partea transnistreană, pentru că trebuie să înțeleagă că, la un moment dat, vor trebui să achite pentru gaz. Nu este scenariul pe care ei îl preferă, dar dacă vom fi puși de partea rusă într-o astfel de situație va trebui să muncim cu acest scenariu."

O altă criză ar putea fi generată de Moldovagaz, care cere majorarea, cu peste 4 lei, a tarifelor la gazele naturale, din 1 decembrie. Prim-ministrul Dorin Recean a zice că solicitarea trebuie să fie analizată foarte atent și transparent de Agenția Națională de Reglementare în Energetică.

DORIN RECEAN, prim-ministru: "Știu ca există foarte multe întrebări în ceea ce privește această solicitare de majorare a tarifelor la gaze. Există foarte multe întrebări, cum s-au făcut achizițiile vara, toamna etc, și sunt validate așteptările cetățenilor ca aceste întrebări să fie clarificate. În cadrul audierilor parlamentare care vor avea loc vor fi oferite răspunsuri."

ANRE urma să examineze miercuri cererea Moldovagaz privind majorarea tarifelor la gazele naturale, dar ședința a fost amânată pentru vineri, 29 noiembrie. Într-un comunicat, instituția a explicat de ce este nevoie de a urgenta această procedură.

COMUNICATUL ANRE: "Piețele internaționale au înregistrat o creștere substanțială a prețurilor gazelor naturale, indicii TTF majorându-se cu peste 25%. Amânarea ajustării prețurilor ar duce la acumularea de pierderi financiare majore pentru furnizorul cu obligația de serviciu public, ceea ce poate afecta capacitatea acestuia de a-și onora obligațiile contractuale. În lunile critice de iarnă, acest risc poate compromite securitatea aprovizionării cu gaze naturale."

Pentru săptămâna viitoare sunt programate audieri parlamentare publice privind situația creată, a scris pe facebook deputatul PAS, Radu Marian.

ANUNȚUL DEPUTATULUI RADU MARIAN: "Moldovagaz a depus o cerere de majorare a tarifului la gazele naturale. Desigur, suntem în așteptarea deciziei ANRE, dar acest anunț al companiei stârnește, pe bună dreptate, nemulțumire și nedumerire în rândul multor cetățeni, având în vedere că acum câteva luni, unii responsabili din domeniu făceau declarații optimiste cu privire la situația energetică."

Potrivit lui Radu Marian, în cadrul audierilor parlamentare va fi propusă „clarificarea motivelor care au dus la această solicitare de majorare neașteptată și identificarea soluțiilor pentru a reduce, pe viitor, riscul unor ajustări bruște ale tarifelor”. Data exactă a audierilor parlamentare va fi anunțată după decizia ANRE, a precizat Radu Marian.

Opinia ta contează. Comentează!