Mihail Șaran, în fața instanței
Justiţie 13 octombrie 2023, 20:03 | 502

Dosarul de învinuire a fondatorului companiei Bismobil Kitchen și a altor trei angajați, după ce aceștia ar fi prejudiciat șapte persoane cu peste patru milioane de lei, capătă contur. În ședința de astăzi a fost audiată partea vătămată. Este vorba despre unul dintre cei șapte investitori. Bărbatul a mărturisit că a acordat companiei zeci de mii de euro, bani munciți în străinătate. Acesta l-a acuzat pe Mihail Șaran că nu i-a restituit nici banii investiți, nici dividendele cuvenite.

Partea vătămată a declarat în instanță că mijloacele bănești pe care le-a oferit companiei erau destinate pentru dezvoltarea afacerii. Este vorba de 60 de mii de euro, bani pe care i-a agonist peste hotare. Conform contractului, după o perioadă de un an de zile bărbatul trebuia să primească dividende în urma investiției, lucru care nu s-a întâmplat. Din spusele bărbatului, fondatorului companiei Bismobil Kitchen, Mihail Șaran, s-ar fi eschivat de mai multe ori de la orice responsabilitate. În replică, avocatul lui Șaran, Aurel Grosu, spune că banii au fost investiți, iar dividendele ar fi urmat să fie achitate după o perioadă mai mare decât cea specificată în contract.

AUREL GROSU, avocat: "Conform contractului era un termen, dar înțelegeți, era formal. Ei trebuiau acolo pe o perioadă mai lungă. Nu se putea, nu era real într-un an. Banii în cauză el nu i-a însușit. Ei au fost investiți. Cum au arestat și au închis toate conturile, imediat s-a stopat tot. Contractul nu-i expirat. Clauzele prevăd situațiile precum războiul din Ucraina și situația declarată excepțională în țară. Atunci, automat acest contract nu are termen. Se prelungește termenul nelimitat până se soluționează, deoarece asta a avut legătură directă cu afacerea în cauză. Au scăzut vânzările, oamenii s-au speriat, aspect la care urmărirea penală deloc nu a atras atenția."

Pe lângă fondatorul Bismobil Kitchen, Mihail Șaran, pe banca acuzaților a mai ajuns un director operațional și doi agenți comerciali ai companiei. Dosarul penal de bază a fost pornit pentru prejudicierea clienților cu aproape 40 milioane lei, după ce aceștia nu și-au primit mobila de bucătărie comandată în perioada anilor 2021-2022.

Mihail Șaran a fost reținut în ianuarie 2023, pe Aeroportul din Chișinău, în momentul în care urma să părăsească Moldova, cu un bilet cu o singură direcție – Moscova, Rusia. Pe 7 aprilie, Şaran a fugit din sala de judecată înainte de a fi pronunțată decizia privind arestarea lui în dosarul în care e acuzat de escrocherie în proporţii destul de mari. Învinuitul a forțat brățara de monitorizare GPS și s-a ascuns de autorități. Acesta a revenit în arest pe 14 aprilie.

Opinia ta contează. Comentează!