Deputații aleși pe lista Partidului „Șor”, unii vizați în dosarul fraudei bancare, au averi de-a dreptul impresionante
Deputații aleși pe lista Partidului Șor se bucură de averi impresionante. Unii dintre ei apar în dosarul vizând celebrul jaf bancar din 2014, inclusiv în raportul detectivilor de la Kroll. Pentru că sunt investigați în acest dosar, legislativul dizolvat i-a lăsat fără imunitate. Ce arată declarațiile lor de avere pentru ultimii doi ani, adică pentru perioada 1 ianuarie 2019 - 31 decembrie 2020, depuse la Comisia Electorală Centrală, și cu ce s-au ocupat aceștia până acum, vedeți în continuare.
Anunțat în căutare internațională, Ilan Șor are 34 de ani. Are studii în domeniul dreptului economic și este jurist. A fost primar de Orhei. Până a se implica în politică, era cunoscut ca om de afaceri. În 2017, Șor a fost condamnat la şapte ani şi șase luni de închisoare în dosarul jafului bancar, dar a fost lăsat în libertate până la pronunțarea deciziei finale de către instanța de apel. În iunie 2019, după ce PD a pierdut puterea, Ilan Șor a părăsit Republica Moldova și a fost anunțat căutare internațională. De asemenea, el este cercetat într-un dosar, pentru părăsirea ilegală a Republicii Moldova. Ilan Șor se află în Israel, iar dacă ar încerca să traverseze vreo frontieră, ar fi reținut, a comunicat pentru Jurnal TV șeful Interpol-Moldova, Viorel Țentiu. În ultimii doi ani el a avut venituri de 662 de mii de lei. Șor deține trei apartamente, o casă de locuit și un garaj care costă în total peste șase milioane de lei. Familia lui deține patru automobile, inclusiv două de lux - Bentley, care valorează 8,8 milioane de lei. Șor a mai declarat un ceas Rolex, primit cadou, în valoare de 10 mii de euro. În contrast cu averea afișată, Ilan Șor declară că a luat credite în valoare de peste 100 de milioane de lei pe care trebuie să le întoarcă în următorii trei ani.
Marina Tauber are 35 de ani și este specialist în științe politice. Înainte de face politică, a condus, timp de șase ani, Federația de Tenis din Moldova. Fost acționar la Unibank, ea se regăsește în raportul Kroll în lista beneficiarilor jafului bancar. În mai 2018, este aleasă primar al comunei Jora de Mijloc din raionul Orhei, iar alegerile parlamentare din februarie 2019 au propulsat-o în Parlament. Potrivit declarației de avere, în ultimii doi ani ea a adunat venituri de 1,2 milioane de lei. Tauber are un apartament de 496 de mii de lei și închiriază un imobil ce valorează 241 de mii de lei. Conduce un Volkswagen în valoare de 18.500 de euro. Marina Tauber a declarat bijuterii primite cadou în valoare de 6.000 de euro.
Unul dintre deputații lipsiți de imunitate, Denis Ulanov, are 45 de ani și este jurist. Conduce, de mai mulți ani, un cabinet de avocatură care îi poartă numele și este unul dintre apărătorii lui Ilan Șor în dosarul penal vizând “furtul miliardului”. Numele lui Ulanov a apărut și în documente legate de scandalul #PanamaPapers, scrie rise.md. Mai exact, acesta a prestat servicii juridice unor companii implicate în preluarea unor active importante ale întreprinderii de stat „Aroma”. După scrutinul parlamentar din februarie 2019 a devenit deputat. A rămas fără imunitate în martie 2021, la cerea procurorului general, fiind bănuit de „escrocherie” și „spălare de bani”. Familia lui Denis Ulanov a avut, în ultimii doi ani, venituri de peste 10 milioane de lei. El are câteva locuințe și alte bunuri imobile ce valorează peste 1,6 milioane de lei, dar a cumpărat, în leasing, un apartament și un garaj care costă 970 de mii de lei. Ulanov are trei automobile în valoare de 387 de mii de lei.
Petru Jardan are 45 de ani și este jurist. În 2013, a devenit director general al companiei Avia-Invest SRL, firmă care a luat în concesiune aeroportul Chișinău pe un termen de 49 de ani, urmare a unui concurs închis la care a fost, practic, singura participantă. Petru Jardan este și vicepreședinte al clubului de fotbal al lui Ilan Șor, „Milsami - Orhei”. După scrutinul parlamentar din februarie 2019, a devenit deputat. În primăvara anului 2021, Jardan a rămas fără imunitate parlamentară. Potrivit procurorilor, există probe concludente de implicare în frauda bancară și abuz de serviciu în detrimentul intereselor întreprinderii de stat „Aeroportul Internațional Chișinău”. În ultimii doi ani, familia lui Jardan a avut venituri de peste două milioane de lei. Aceasta are două apartamente în valoarea de 96 de mii de euro.
Reghina Apostolova are 70 de ani și este profesor. Din iulie 2015, odată cu venirea lui Şor la Orhei, ea exercită funcţia de viceprimar al acestui oraş. Reghina Apostolova figurează în rapoartele companiei Kroll vizând jaful bancar. Se numără printre persoanele care acum cinci ani au cumpărat acţiuni la cele două bănci falimentate - Banca Socială şi Unibank. La alegerile locale noi din 2018, a fost candidat din partea Partidului „Șor” pentru fotoliul de primar de Chișinău. În Parlament, a ajuns după alegerile din februarie 2019, iar în septembrie 2019, la cererea procurorului general, a rămas fără imunitate parlamentară, fiind vizată în dosarul „jafului bancar”. În ultimii doi ani, familia ei a obținut venituri în mărime de 810 mii de lei. Apostolova are un Volkswagen de 18 mii de euro.
Vadim Fotescu are 52 de ani și este jurist. În 2008, și-a început activitatea în trei companii care fac parte din holdingul gestionat, până recent, de familia lui Ilan Șor, principalul figurant în dosarul „jafului bancar”. Două dintre companii figurează și în raportul Kroll 2 vizând frauda de la Banca Socială, Banca de Economii și Unibank. În ultimii doi ani, familia lui a obținut venituri de 3,7 milioane de lei. Deține două apartamente de 231 de mii de lei și două mașini Hyundai de 443 de mii de lei.