Date noi despre amploarea fraudei
Timp de 20 de zile, in perioada 7 - 27 noiembrie 2014, din cele trei banci devalizate au fost scoase peste 25 de miliarde de lei. Asta chiar daca doua dintre ele se aflau sub supraveghere speciala, Guvernul acordase garantii de 9,5 miliarde de lei, iar factorii de decizie dadeau asigurari ca institutiile bancare sunt deja falite. Anuntul a fost facut de presedintele Comisiei parlamentare de ancheta privind frauda bancara, Alexandru Slusari.
Alexandru Slusari a mai spus că, la această ședință, reprezentantul Băncii Naționale a insistat că situația din sistemul financiar-bancar este dezastruoasă, iar Banca de Economii, Unibank și Banca Socială falimentează, așa că garanțiile de stat de miliarde de lei trebuie să fie acordate cât mai repede.
Slusari a adăugat că, peste 20 de zile, la 27 noiembrie 2014, a fost introdusă administrarea specială la Banca de Economii și Banca Socială și că anume în această perioadă s-au întâmplat cele mai grave lucruri.
Potrivit lui Alexandru Slusari, cei mai mulți bani au mers către companii afiliate grupului Șor.
Președintele comisiei speciale de anchetă susține că principalul demnitar responsabil de faptul că cele trei bănci au fost devalizate după acordarea garanțiilor de stat este fostul guvernator al Băncii Naționale Dorin Drăguțanu.
Alexandru Slusari a mai spus că aceste date vor fi incluse în raportul final al comisiei parlamentare privind frauda bancară. Totodată, el a atenționat instituțiile de urmărire penală că informațiile prezentate sunt oficiale. Dorin Drăguțanu nu a fost de găsit la telefon pentru a oferi o reacție. Reprezentanții Partidului Șor au declarat anterior că firmele deţinute de șeful acestei formațiuni politice nu au beneficiat de mijloacele financiare sustrase din cele trei bănci jefuite, deși în rapoartele Kroll sunt menționate zeci de firme deținute de Ilan Șor. Iar oficialii de la acea vreme au afirmat că garanția de stat era necesară pentru a nu-i lăsa pe deponenții celor trei bănci fără economiile lor.