0:00/ 0:00LIVEQuality1  AudioSubtitle
Agricultorii cer controlul importului
Social 2 iulie 2024, 20:18 | 496

Asociaţia „Forţa Fermierilor” insistă ca autorităţile să prelungească măsurile de control, prin licenţiere, la importul cerealelor şi seminţelor de oleaginoase din Ucraina. Subiectul a fost discutat în cadrul unei ședințe care a avut loc astăzi la Ministerul Agriculturii. Fermierii spun că, anul trecut, aplicarea întârziată a măsurii le-a provocat pierderi estimate la peste două miliarde de lei. Solicitarea agricultorilor este în vizorul autorităților, a declarat ministrul Vladimir Bolea.

ALEXANDRU BĂDĂRĂU, director executiv, Asociația ”Forța Fermierilor”: "Principalul subiect al ședinței de astăzi, am solicitat în mod urgent să fie organizată, este modificările legale privind prelungirea importului controlat de cereale și oleaginoase, pentru că acest fapt, pentru agricultorii din Republica Moldova, pe lângă alți factori, precum sunt seceta, intemperiile de grindină sau oricare alți factori de piață, practic afectează supraviețuirea lor în acest an."

Directorul executiv al Asociației „Forța Fermierilor” a făcut referire la experiența nefastă a anului trecut. ALEXANDRU BĂDĂRĂU, director executiv, Asociația ”Forța Fermierilor”: "Controlul licențiat asupra acestor produse a fost introdus foarte târziu, anul trecut, prețul, am avut experiența cu floarea-soarelui, a scăzut foarte mult și au cauzat pierderi financiare agricultorilor."

Măsura de licențiere a importului de cereale și oleaginoase a fost introdusă pentru prima dată pe 11 octombrie 2023 și a fost funcțională pe perioada stării de urgență, până pe 31 decembrie 2023. Următoarea decizie de menținere a acestei măsuri a fost luată pe 5 ianuarie 2024 și extinsă pe 8 aprilie, cu termen-limită până pe 26 iunie.

ION PLĂMĂDEALĂ, agricultor: "Termenul a expirat pe data de 26 și, iată, nu avem o claritate ce facem mai departe. Importăm sau nu importăm."

VASILE POPA, agricultor: "Acum, în plină recoltare, noi, agricultorii din Moldova vom avea din nou de suferit. Prețurile imediat s-au prăbușit, când a expirat termenul de licențiere."

După ședință, ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, a declarat că autoritățile lucrează deja la un proiect în acest sens.

VLADIMIR BOLEA, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare: "Ministerul Agriculturii a inițiat până la sfârșitul procesului de licențiere modificarea legii 160, care permite trei luni și cu posibilitatea de a mai prelungi trei luni subvenționarea, este un program mai lung de modificare a acestei legi, în acest context, s-a mers pe o cale mai rapidă. S-a făcut un proiect de lege în baza căruia, votat de Parlament, se va restaura un regim de licențiere până pe 31 decembrie a anului curent."

Potrivit ministrului Bolea, proiectul ar urma să fie avizat miercuri, în ședința de guvern, iar joi, să fie votat în ședința Parlamentului.

Opinia ta contează. Comentează!