Localnicii spun că vor folosi lumânări, dacă nu va fi curent, și vor încălzi casele cu lemne
Social 2 ianuarie 2025, 19:57 | 3502

Oamenii din satele aflate în zona de securitate și care sunt sub controlul Chișinăului așteaptă zile negre. Localnicii spun că vor folosi lumânări, dacă nu va fi curent, și vor încălzi casele cu lemne, după ce gazul rusesc a încetat să mai ajungă în regiunea transnistreană, începând cu 1 ianuarie. „Moldovagaz” a anunțat ASTĂZI că este dispusă să ofere asistență, împreună cu „Energocom”, dar până atunci, lumea nu știe ce să facă, în special familiile cu copii mici. Să urmărim reportajul lui Călin Jucovschi, realizat în zona de securitate.

Pe doi soți din satul Doroțcaia i-am surprins în timp ce ieșeau din clădirea Consiliului raionul Dubăsari din Coșnița. Aceștia ne-a zis că în scurt timp ar putea să rămână fără lumină.

Localnicii spun că nu s-au gândit vreodată ce se vor pomeni într-o astfel de situație în plină iarnă.

Oamenii din regiunea transnistreană au intrat în noul an fără apă caldă, gaz și cu mai puțină lumină. Exporturile de gaze naturale rusești prin conductele din epoca sovietică care trec prin Ucraina către Europa au fost oprite ieri dimineață, începând cu ora 7:00.

Companiile Moldovagaz și Energoco au anunțat joi că sunt dispuse să ofere Tiraspoltransgaz asistență, inclusiv sprijin tehnic și comercial.

ANUNȚUL „ENERGOCOM”: "Împreună cu „Moldovagaz” suntem dispuse să organizăm achiziții de gaze naturale pe orice platformă europeană în baza condițiilor de piață, pentru a-i asigura pe locuitorii din stânga Nistrului cu resurse energetice în situația de criză actuală. „Moldovagaz” nu poate să se înregistreze în calitate de participant pe piața gazelor din țările europene, de aceea este necesar acest contract cu „Energocom”. Compania este implicată activ pentru a găsi soluțiile optime."

Deocamdată, unii locatari ai blocurilor de locuințe din regiune pot utiliza gazele disponibile în rețele pentru a-și prepara mâncarea, până când presiunea în sistemul de alimentare va scădea la un nivel critic. La sfârșitul lunii decembrie 2024, Chișinăul a declarat că este gata să ofere ajutor umanitar regiunii transnistrene, dar Tiraspolul a refuzat.

Opinia ta contează. Comentează!