Comratul, cu „jalbă” la Moscova
Politic 26 ianuarie 2024, 20:03 | 1804

Autoritățile din autonomia găgăuză se plâng Moscovei că decizia Chișinăului de a părăsi adunarea parlamentară a CSI va împiedica agenții economici din regiune să exporte fructe, sucuri și vinuri pe piața rusă. Un reprezentant al Comratului cere ajutor direct Federației Ruse, ignorând autoritățile centrale ale Republicii Moldova. Acesta a trimis o scrisoare în adresa ministrului rus de externe, Serghei Lavrov, în care cere ajutor umanitar pentru agenții economici din regiune, dar și privilegii separate. „Toate aceste acțiuni sunt ghidate de la Moscova”, afirmă comentatorul politic Ion Tăbârță.

În aceste zile, în spațiul public, a fost publicat un document semnat de Serghei Ibrișim, șeful Direcției responsabile de complexul agroindustrial din autonomia găgăuză. Scrisoarea a fost expediată, pe 17 ianuarie curent, ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov. În acel răvaș, Ibrișim a scris că vrea fertilizanți din Federația Rusă, care să fie distribuiți prin intermediul companiei rusești „Evrohim”. Potrivit funcționarului, autonomia găgăuză are nevoie de 100 de kilograme de fertilizanți la hectar.

Scrisoarea adresată ministrului rus de externe, Segrhei Lavrov: "Republica Moldova a ieșit din Adunarea Parlamentară a Comunității Statelor Independente, iar noi vă cerem să eliminați accizele și taxele vamale numai pentru producția agenților economici din autonomia găgăuză. Cerem să interveniți și să ne permiteți să vindem pe piața Federației Ruse fructele, sucurile și vinurile produse în regiunea găgăuză."

Potrivit comentatorului politic Ion Tăbârță, acest demers al Comratului este, de fapt, un pas strategic care este gândit în totalitate de Kremlin, iar scopul lui este de a deterioara imaginea autorităților centrale de la Chișinău.

ION TĂBÂRȚĂ, comentator politic: "Toate aceste acțiuni sunt ghidate de Moscova și tot de ei sunt puse la cale prin actorii săi de influență, cum ar fi UTA Găgăuzie. Dacă nu se va reuși acest lucru va fi exact ca în cazul gazului, când a ieșit bașcanul găgăuz și a spus că va aduce gaz mai ieftin, fără a fi luat în calcul legislația Republicii Moldova. Acest gaz nu a mai putut ajunge și s-a dat vina pe autoritățile de la Chișinău."

De asemenea, Ion Tăbârță a declarat că această situație este una paradoxală, în contextul în care Uniunea Europeană a pompat sume imense în dezvoltarea autonomiei găgăuze.

ION TĂBÂRȚĂ, comentator politic: "Regiunea găgăuză unul din cei mai mari beneficiari din Republica Moldova a parcursului european al statului nostru, pentru că foarte multe proiecte europene sunt implementate de către partenerii noștri de dezvoltare anume în acea regiune. Acolo s-au pompat sume considerabile. UTA Găgăuzie este folosită împotriva autorităților centrale."

Am încercat să obținem o reacție de la Serghei Ibrișim, însă la numărul de telefon indicat pe site-ul instituției pe care o conduce nu ne-a răspuns nimeni. Demersul Comratului către Moscova are loc la scurt timp după ce Consiliul European a decis deschiderea negocierilor de aderare cu Republica Moldova și în preajma referendumului anunțat de președintele Maia Sandu privind parcursul european al țării noastre. De notat că în timp ce Federația Rusă respinge produsele agricole din Republica Moldova, tot mai multe fructe și legume autohtone ajung pe piața Uniunii Europene. De exemplu, exporturile de cireșe moldovenești pe piața UE au crescut de circa 35 de ori, cele de mere - de 11 ori, iar cele de prune - de circa două ori în zece luni ale anului 2023, comparativ cu 2021.

Opinia ta contează. Comentează!