Gazele naturale furnizate populației se vor scumpi cu certitudine
Economic 1 noiembrie 2021, 19:31 | 1308

Gazele naturale furnizate populației se vor scumpi cu certitudine, dar cu cât anume - vom afla în două-trei zile. Anunțul a fost făcut astăzi de ministrul Infrastructurii, Andrei Spânu, care a precizat că tariful ar urma să fie majorat începând cu luna noiembrie, după ce MoldovaGaz va veni cu o solicitare oficială către ANRE. Potrivit lui Spânu, în baza contractului semnat cu „Gazprom”, Moldova va achita în perioada următoare 450 de dolari pentru mia de metri cubi, sau chiar mai puțin, preț care ar fi de două ori mai mic decât cel de piață. Prețul de import va fi calculat în baza unei formule care va ține cont de prețurile la gaz și petrol pe piața internațională.

ANDREI SPÂNU, ministrul Infrastructurii: "Au fost negocieri dificile în care, trebuie să recunoaștem, poziția noastră nu era extrem de avantajoasă dată fiind dinamica pieței și deficitul de volume de gaze în toată Europa. Prețul pe care îl vor plăti consumatorii se stabilește la moment de către MoldovaGaz, care va face toate solicitările către ANRE, pentru revizuirea acestui tarif. Cu siguranță, prețul va crește în noile condiții de piață."

Cât privește pretinsa datorie de peste șapte sute de milioane de dolari imputată malului drept al Republici Moldova de Gazprom, Andrei Spânu a spus că partea moldovenească nu va plăti nimic până la efectuarea unui audit independent al datoriei MoldovaGaz. Dacă auditul va confirma datoriile, în luna mai 2022 părțile vor semna o înțelegere privind achitarea datoriei timp de cinci ani. În condițiile în care, în ultima perioadă s-a tot vorbit despre anumite condiționalități politice ale Gazprom-ului, l-am întrebat pe Andrei Spânu dacă Republica Moldova și-a asumat față de Rusia amânarea implementării pachetul energetic trei, care presupune liberalizarea pieței energetice, reorganizarea întreprinderii moldo-ruse ”MoldovaGaz” și facilitarea intrării jucătorilor străini pe piața de gaze. Vicepremierul ne-a răspuns că, în cadrul negocierilor de la Sankt Petrsburg, le-a comunicat reprezentaților Gazprom că ”Moldova va implementa pachetul trei energetic în mod integral”. Totuși, el a admis o amânare de un an.

ANDREI SPÂNU, ministrul Infrastructurii: "Ce am convenit noi e că pe parcursul anului 2022, în care avem de rezolvat o provlemă ce ține de datorii, să ne abținem de la anumite acțiuni care ar periclita rezolvarea acestei probleme. Conform acestui protocol, o amânare maximă care poate avea loc este de un an. Pentru că toate lucrurile care au fost convenite, ar trebui să se întâmple pe parcursul anului 2022."

Spânu a mai declarat că în contractul dintre MoldovaGaz și Gazprom sunt menționate doar rezervările volumelor de gaze care urmează a fi livrate de Rusia timp de un an - din noiembrie curent până în luna octombrie 2022. Respectiv, în anii următori Moldova ar putea solicita modificarea acestui volum de gaze, chiar dacă a încheiat un contract cu Gazprom pe cinci ani.

ANDREI SPÂNU, ministrul Infrastructurii: "Spuneam că formula de calcul pentru noi este bazată pe petrol și pe spot. Asta înseamnă că odată cu scăderea prețului gazului la bursă, va scădea și prețul conform formulei noastre. Deci, în orice situația noi vom avea un preț mai avantajos decât la bursă."

Spânu a mai spus că după majorarea tarifului Guvernul va implementa măsuri compensatorii pentru populație - în perioada rece a anului, banii urmând a fi luați inclusiv din asistența financiară europeană.

Opinia ta contează. Comentează!