O companie cu rădăcini în offshore și MGRES din stânga Nistrului ar urma să livreze curent Republicii Moldova
Până la finalul acestei zile, autoritățile urmează să ia o decizie privind desemnarea câștigătorilor licitației, organizată de Energocom, de achiziționare a energiei electrice. Asta după ce marți, Comisia pentru Situații Excepționale a prelungit termenul licitaţiei de procurare a curentului cu două zile - de pe 26 până pe 28 aprilie, pentru a verifica ”beneficiarii reali” ai firmelor câștigătoare. Între timp, Jurnal TV a intrat în posesia unor informații, potrivit cărora, mezatul ar fi putea să fie câștigat de Centrala de la Cuciurgan și de o companie, care ar fi controlată de către fostul deputat Vladimir Andronachi.
Potrivit noilor modificări legislative, Republica Moldova trebuie să procure, începând cu acest an, energie electrică din cel puțin două surse. Agenția Proprietății Publice, care gestionează întreprinderea Energocom, a comunicat marți că preliminar au fost determinate companiile câștigătoare ale licitației, însă numele acestora nu pot fi făcute publice, pentru că o decizie încă nu a fost luată. Despre cele două companii, care ar urma să livreze energie electrică Republicii Moldova, în lunile mai și iunie, s-a vorbit aseară la emisiunea ”Secretele Puterii”, la care a fost invitat președintele Maia Sandu.
ALEX COZER, moderator: "Informațiile noastre arată că cel mai bun preț - cel mai bune în ghilimele, pentru că e de 96 de dolari - l-a ofertat compania ucraineană AVGUSTA, care e fondată de compania cipriotă MALACELI LIMITED, iar aceasta gestionează o altă companie prin care Vladimir Andronachi deține Hotelul Național în prezent. Ce se întâmplă, doamnă președinte, că, iată, nu mai scăpăm de acești indivizi și de schemele lor? Pentru că aici este evidentă înțelegere între compania lui Andronachi și Centrala de la Cuciurgan."
MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: "Iată, cam astea sunt ofertele. Astea sunt alegerile pe care le avem astăzi. Acum Guvernul a cerut de la instituțiile statului să verifice cine sunt aceste companii și cine stă în spatele acestor companii. Dar, repet, alegerea nu este mare. Prețul este o problemă și prețul este mare și în oferta despre care ați vorbit Dumneavoastră și celelalte oferte, după care mai sunt și probleme - cine sunt proprietarii și dacă vrea să intre Energocom-ul în relații contractuale cu asemenea companii."
Mai exact, prețul la curent oferit de compania AVGUSTA și de Centrala termoelectrică de la Cuciurgan ar fi practic similar - de 96,5 dolari și, respectiv, 96,9 dolari pentru un Megawatt/oră. În afară de aceasta, cele două companii ar fi oferit și cantități complementare: 30% și, respectiv, 70% din necesarul din curent. Mai mult decât atât, firma AVGUSTA nici măcar n-ar fi producător de energie electrică și, conform surselor, cele 30% tot de la Centrala din stânga Nistrului le va lua. Se întâmplă în contextul, în care Centrala de la Cuciurgan era gata acum două luni să vândă curentul cu 53 de dolari, iar în urmă cu două săptămâni, prețul crescuse la 76 de dolari. În același timp, compania ucraineană ”D. Trading”, care a mai livrat, de-a lungul anilor, curent Republicii Moldova, ar fi propus un preț de 97 de dolari. Despre ofertele din Ucraina a vorbit și șefa statului."
MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: "Guvernul a discutat și cu companiile și cu ministerul de acolo. Oricum prețul pe care îl oferă unele companii de acolo este de două ori mai mare decât ceea ce plătim noi astăzi. Și asta e o problemă mare pentru noi. Dincolo de asta, companiile mai serioase care au proprietari de încredere nu pot să asigure echilibrarea energiei."
Fostul deputat Vladimir Andronachi nu a răspuns solicitărilor noastre de a comenta subiectul și de a oferi o reacție.