40 de meșteri din țară au venit să participe la Târgul Meșterilor Populari din Scuarul Catedralei
Cultură 28 august 2020, 20:10 | 3170

Cea de-a doua ediție a Târgului meșterilor populari a fost inaugurată astăzi în Parcul Catedralei din Chișinău. La târg au venit aproximativ 40 de meșteri din diferite localități, în speranță că aici vor vinde mai repede și mai bine ceea ce au mai scump. Spre bucuria cumpărătorilor, târgul abundă în lucrări din ceramică, din lemn, ii sau covoare.

Reprezentantul Asociației Meșterilor Populari, Ludmila Gârlovan, ne-a precizat că actuala ediție a fost organizată cu ocazia sărbătorilor naționale.

LUDMILA GÂRLOVAN, reprezentant al Asociației Meșterilor populari: "Care doresc să vină să își achiziționeze ceva tradițional, vă poftim și puteți să ne vizitați."

Ion Aștefănoaie este pasionat de prelucrarea metalului și face acest lucru de vreo șase ani.

ION AȘTEFĂNOAIE, Meșter în prelucrarea metalului: "Salbă tradițională la portul popular și alte articole confecționate din fier și combinate cu lemn. De exemplu, potcoavele."

Meșterul a moștenit această pasiune de la bunicul său.

ION AȘTEFĂNOAIE, Meșter în prelucrarea metalului: "Mă inspire din suflet, din plăcere, din idea care îi vine spontan, o pun imediat pe hârtie sau nemijlocit o pun la strung, sau o modelez și așa și îmi iese.Iată acest suvenir care arată ca o ușă la beci. Este dintr-o potcoavă bătută la forjă cu ciocanul. Îi fac fel de fel de inscripții aici, belciugul de la lăcată și apoi încep să-l fixez pe lemn după formă."

Meșterul și-a adus și colecția de clopoței la târg.

ION AȘTEFĂNOAIE, Meșter în prelucrarea metalului: "Acum am ceva nou. Un instrument musical confecționat din clopoței care sunt acordați după note, după frecvențele notelor. Pot să încerc să vă pun un cântec."

Iar acest bărbat este specialist în prelucrarea blănurilor...

DUMITRU ZAPOROJAN, Meșter popular: "Sunt din zona de sud a Republicii Moldova, sunt prelucrate de mine personal, mă strădui cât mai ecologic. Vorba ceea: facem sanie vara și căruță iarna. – Este o tehnologie special? – Da, este o tehnologie mai specială, este undeva și secretul meseriei.– Dar cum ați început? – Am început în 2011, dar mai am încă de crescut. Am ajuns la un nivel bun, dar încă se poate și mai bine."

Nelipsite sunt și lucrările țesute. Spre exemplu, cele făcute de Raisa Lungu din Dondușeni.

RAISA LUNGU, meșter popular: "Alesul covorului, țesutul catrințelor, țesutul prosoapelor, brâie naționale, brâie pentru doamne și pentru domni și brâul Bucovinean de peste Prut, de la Suceava. Catrințe, prosoape pentru nunți. Înainte se făceau nunțile mari și se legau și oastea socrului mare, a socrului mic. Acum mai rar se face așa, dar noi țesem că tot se mai folosesc și prosoapele la noi."

Meșter se consideră Constantin Cojocari, deși nu bate cu ciocanul și nici nu cioplește în lemn...

CONSTANTIN COJOCARI, Apicultor: "Am venit cu miere bună pentru consumatorii apicoli ca să-și mențină sănătatea. Să fie cât mai sănătoși, să nu umble prin farmacii, prin spitale. Avem produse apicole care sunt foarte bune pentru ridicarea imunității. Avem un produs care se numește tinctură de propolis. Pe timp de pandemie acest produs trebuie să-l folosească cât mai des."

Târgul Meșterilor Populari din Scuarul Catedralei va fi fi deschis până luni, 31 august.

Opinia ta contează. Comentează!