Uniunea Europeană condamnă imixtiunea Moscovei în procesul electoral din Republica Moldova, dar și din Georgia
Externe 15 octombrie 2024, 20:05 | 207

Uniunea Europeană condamnă imixtiunea Moscovei în procesul electoral din Republica Moldova, dar și din Georgia, unde pe 26 octombrie vor fi alegeri parlamentare. „Vedem eforturile Rusiei de a submina procesul electoral din Republica Moldova prin atacuri hibride și o încercare ilegală de a cumpără voturile. „În cazul Georgiei, tabloul este mult mai sumbru”, a declarat șeful diplomației Europene Josep Borrell, în marja Consiliului miniștrilor de Externe la Luxemburg. Moscova a negat acuzațiile în ambele situații.

JOSEP BORRELL, șeful diplomației Europene: "Ambele țări au înainte alegeri cruciale, în săptămânile următoare. Republica Moldova face un progres semnificativ pe calea spre Uniunea Europeană, în ciuda creșterii intimidării din partea Rusiei. Vedem eforturile Rusiei de a submina procesul electoral prin atacuri hibride și o încercare ilegală de a cumpără voturile. În privința Georgiei, tabloul este mult mai sumbru. Recentele acțiuni ale partidului de guvernământ și promisiunile electorale plasează țara departe de calea europeană."

Kremlinul a negat acuzaţiile privind amestecul Rusiei în procesul electoral din Republica Moldova, denunţând în schimb acţiuni de persecuţie împotriva partidelor şi presei proruse. „În Republica Moldova sunt multe partide, mulţi cetăţeni, care doresc relaţii bune cu Rusia. Dar le este blocat acest drept”, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Kremlinul a negat și acuzaţiile de amestec în afacerile interne ale Georgiei, unde vot fi alegeri parlamentare, pe 26 octombrie. „Nu ne amestecăm în niciun fel în afacerile interne ale Georgiei şi nu avem nicio intenţie să facem acest lucru”, a declarat același Peskov.

Relaţiile dintre actuala putere de la Tbilisi şi Occident s-au degradat în special după adoptarea, în luna mai, a unei legi a „agenţilor străini”, descrisă de opoziţia georgiană drept „lege rusească”, întrucât obligă mass-media şi ONG-urile să îşi dezvăluie sursele externe de finanţare. Preşedintele Georgiei, Salome Zurabişvili, o pro-europeană opozantă a guvernului, a refuzat să promulge această lege, adoptată apoi definitiv într-un nou vot al Parlamentului, care a anulat veto-ul prezidenţial.

Departamentul american de Stat a anunţat sancţiuni constând în restricţii de acordare a vizelor pentru 60 de oficiali georgieni, unii dintre ei fiind implicaţi în reprimarea protestelor de stradă orchestrate de opoziţie şi ONG-uri împotriva legii „agenţilor străini”.

Georgia a primit în decembrie 2023 statutul de ţară candidat pentru aderare la Uniunea Europeană, dar procesul a fost blocat de Comisia Europeană, care doreşte o schimbare a guvernului de la Tbilisi.

Opinia ta contează. Comentează!