Satelitul „TUMnanoSAT”, elaborat la Universitatea Tehnică, a fost lansat astăzi în spațiu
IT şi Ştiinţă 15 iulie 2022, 15:57 | 2827

Republica Moldova excelează în noi domenii. Satelitul „TUMnanoSAT”, elaborat la Universitatea Tehnică, a fost lansat astăzi în spațiu. Corpul metalic are forma unui cub cu latura de zece centimetri și cântărește un kilogram și 150 de grame.

Nanosatelitul TUMnanoSAT, creat de către tinerii cercetători din cadrul Centrului Național de Tehnologii Spațiale, a fost lansat în spațiu la ora 03:44. Acesta a fost transportat în capsula de lansare a Agenției Aerospaţiale din Japonia, de unde astronauții urmează să-l transfere în modulul japonez Kibo. Conform unei proceduri standard, astronauții îl vor plasa pe orbită în spațiu, folosind brațul robotic. Acesta este planificat preliminar de către Agenția Aerospaţială din Japonia pentru prima jumătate a lunii august.

În perioada iunie-august 2021, satelitul din Republica Moldova a trecut toate testele funcționale la Institutul de Științe Spațiale din România, conform rigorilor Agenției Aerospațiale a Japoniei. Ulterior, în luna martie, a fost transportat în Japonia, la JAXA, unde a fost inclus în capsula de lansare, iar în aprilie a fost transportat la NASA şi inclus în Cargo Dragon-2.

„Partenerii noștri internaționali – Agenția de Explorare Aerospațială din Japonia și Oficiul Națiunilor Unite pentru Afaceri Spațiale – vor lansa satelitul pe orbita sa finală pentru a ajuta la consolidarea cercetărilor moldovenești în explorarea spațiului”, menționează NASA.

Activitatea respectivă se desfășoară în cadrul unui program internațional.

Universitatea Tehnică a Moldovei a fost selectată de Agenția Aerospațială a Japoniei și Oficiul Națiunilor Unite pentru Spațiu pentru Programul KiboCUBE, în scopul lansării gratuite pe orbită în spaţiu a nanosatelitului „TUMnanoSAT” de pe Stația Spațială Internațională.

Rectorul Universității Tehnice, Viorel Bostan, afirma anterior că echipa de cercetători este în procesul de elaborare a unui alt proiect similar. Este vorba de un al doilea satelit, de dimensiuni mai mari.

Opinia ta contează. Comentează!