Industria electronică ar putea face Republica Moldova cunoscută în lume
Industria electronică ar putea face Republica Moldova cunoscută în lume, dacă sectorul s-at bucura de un sprijin din partea statului. O spun reprezentanții companiilor din domeniu, care deja exportă produse în zeci de țări, concurând cu liderii consacrați. Provocările și succesele întreprinzătorilor au fost abordate astăzi la Chișinău, la primul Forum dedicat industriei electronice.
Compania în care lucrează Ruslan Casico a apărut pe piața din Republica Moldova încă în anul 1992, iar de atunci contribuie direct la dezvoltarea sectorului electronic. Firma a exportat peste șapte milioane de produse în 33 de țări din Asia, Europa, America Latină și Orientul Mijlociu.
RUSLAN CASICO, reprezentantul unei companii: "Elaborăm sisteme de contare a energiei electrice, a apei, dar și sisteme care ajută la calcularea resurselor pentru hoteluri sau locuințe date în chirie. Aceste sisteme permit achitarea resurselor de către oaspeți sau chiriași cu ajutorul unei aplicații descărcate pe telefon."
O durere mai veche a întreprinderilor din electronică rămâne nerezolvată de-a lungul anilor, ba chiar devine din ce în ce mai gravă: forța de muncă. Tinerii specialiști preferă să plece să lucreze în străinătate decât să rămână în Republica Moldova.
RUSLAN CASICO, reprezentantul unei companii: "Avem potențial, avem oameni deștepți, care sunt capabili să concureze pe piețe mondiale cu corporații mari. Ne confruntăm cu problema angajării personalului, cu problema imigrării angajaților, care pleacă în străinătate, unde condițiile pentru viața sunt mai bune, dar și salariile. Încercăm să găsim soluții. Avem și persoane loiale companiei."
Companii internaționale specializate în electronică de asemenea își deschid fabrici în Republica Moldova, pentru că aici există forță de muncă mai ieftină. Totuși, asta nu le scapă de probleme. De exemplu, această firmă germană cu peste 320 de angajați produce generatoare de aer cald, lămpi și senzori de mișcare, dar conducerea se află mereu în căutare de noi lucrători.
RUSLAN CUNUP, reprezentantul unei companii: "Nu ducem lipsă, dar totuși fluctuația personalului reprezintă o problemă pentru toate companiile. Majoritatea pleacă peste hotare pentru un trai mai bun, salariu mai bun."
Specialiștii afirmă că în ultimii ani, industria electronică renaște în Republica Moldova, iar salariile angajaților sunt capabile să le ofere un trai bun și acasă.
ELENA MAEVSKI, coordonatoare de proiect, ACEM: "Marele companii prezente pe piața locală au nevoie de un număr mare de angajați. Îi motivăm pe absolvenții Universității Tehnice, școlilor profesionale, colegiilor tehnice, să aplice pentru specialitățile din electronică, și să devină parte a familiei industriei electronice din RM, pentru că la noi poți munci, poți fi valorificat la justa valoare."
Președintele Asociației Companiilor din Industria Electronică susține că e nevoie de sprijinul statului pentru a face industria electronică una competitivă.
VITALIE EȘANU, președintele ACEM: "Pur și simplu cu părere de rău nu au fost popularizate. Astăzi volumul de producere în domeniul electronic este total destinat exportului, e peste 550 de milioane de dolari. Este un volum destul de mare și constituie circa 7,8% din PIB. Noi suntem la un început de cale. Industria electronică a fost delăsată. Vedeți că toți vorbesc de agricultură."
Industria electronică a Republicii Moldova întrunește în prezent peste 170 de companii, cu aproximativ 16 000 de angajați, fiind un sector de perspectivă privind contribuția la PIB, crearea locurilor de muncă și atragerea investițiilor străine directe. Republica Moldova exportă astfel dispozitive electronice, contoare inteligente, fire electrice, circuite, baterii pentru transport public și alte mecanisme electronice demne de a concura cu cele de pe piața internațională.