Peste 16 mii de persoane și-au găsit un loc de muncă, în acest an, iar numărul șomerilor este în descreștere
Peste 16 mii de persoane și-au găsit un loc de muncă, în acest an, numărul șomerilor fiind în descreștere, a declarat astăzi în fața presei ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu. Vorbind în general despre obiectivele propuse, Buzu a recunoscut că s-a lucrat mai puțin în sensul protecției persoanelor cu nevoi speciale.
ALEXEI BUZU, ministrul Muncii și Protecției Sociale: "Nu am reușit să ne mișcăm foarte decisiv cu reforma Consiliului Național de Determinare a Dizabilității. Acolo în continuare există probleme, procedurile nu sunt prietenoase. Am avut mai multe discuții cu părinți care au copii cu dizabilități."
În schimb, s-a reușit reducerea numărului de șomeri, înregistrați oficial.
ALEXEI BUZU, ministrul Muncii și Protecției Sociale: "În acest an, colegii și colegele mele de la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de muncă au reușit două lucruri importante. În primul rând, această instituție a susținut plasarea pe piața muncii. Deci, angajarea a peste 16 mii 600 de persoane. În 2023, în Republica Moldova, am avut aproximativ 48 de mii de persoane șomere. Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă a reușit plasarea a cel puțin 39% din toți șomerii din Republica Moldova."
O problemă rămâne munca plătită neoficial. Potrivit lui Alexei Buzu, în anul curent au fost identificate aproximativ trei mii de persoane care activau în lipsa vreunui contrat cu angajatorul.
ALEXEI BUZU, ministrul Muncii și Protecției Sociale: "În 2023, deficitul din bugetul de asigurări sociale era de peste șase miliarde 600 de milioane de lei. Asta înseamnă că toate contribuțiile celor care munceau în Republica Moldova nu erau suficiente pentru a achita prestațiile și pensiile la acel moment. În 2024 noi am redus acest deficit cu un miliard de lei."
În 2024 s-a înregistrat o evoluție în combaterea violenței, a declarat ministrul.
ALEXEI BUZU, ministrul Muncii și Protecției Sociale: "Pentru prima dată, în 2025, practic ne vom alinia la standardele minime europene în ceea ce privește accesibilitatea serviciilor de specialitate în domeniul violenței. Vom crește capacitatea acestor servicii cu 30%."
Ministrul Muncii și Protecției Sociale a mai spus că au fost depuse eforturi pentru a sprijini familiile dezavantajate, în special cele cu copii. Potrivit lui Buzu, au fist majorate pensiile, indemnizațiile și introduse noi programe de sprijin pentru cetățeni.