Făgădău, un sat cu doar 15 locuitori
E un sat fără școală, grădiniță, punct medical și magazin, dar cei care locuiesc aici, nu-și doresc pentru nimic în lume să plece în altă parte. Vorbim despre satul Făgădău, raionul Florești, cu doar 15 oameni, cinci dintre care sunt copii. Aceștia merg la grădiniță și la școală în satele vecine.
Natalia Mișcoi are 84 de ani și este săteanca cea mai în vârstă.
Chiar dacă a avut o viață plină de greutăți, femeia n-a avut niciodată gândul de a pleca din sat:
De școală, grădiniță, punct medical sau magazin, nici vorbă. Vara, localnicii merg cu ziua în satele vecine, la strâns fructe și legume de sezon, iar iarna - la curățat livada. Două sute de lei, pe care îi câștigă zilnic, abia de le ajunge să plătească facturile.
Alina are 40 de ani și spune că n-a fost niciodată în Chișinău. Chiar de o fi în altă parte mai bine, n-ar pleca de aici niciodată, spune femeia.
Cu doi copii de școală, femeia face față cu greu cheltuielilor. Muncește și ea cu ziua, în satul vecin. Bănii câștigați merg mai întâi la facturi.
Satul Făgădău a fost întemeiat în anul 1910. Amplasată de-a lungul căii ferate Florești-Șoldănești, localitatea avea în anul 1930 doar 19 gospodării, cu 66 de locuitori, o cooperativă agricolă și o poștă. În timp, satul nu a devenit mai populat, fiind considerat unul „fără perspectivă”. În 2001 avea 79 de locuitori, iar către 2004 – 64 de oameni, acum abia de numără 15 locuitori, dintre aceștia cinci sunt copii.