Diaspora, impact major asupra economiei
Economic 8 noiembrie 2024, 19:53 | 2246

Timp de zece ani, cetățenii moldoveni care au muncit peste hotare au trimis acasă mai mulți bani decât a câștigat în tot acest timp Republica Moldova din exporturi. De asemenea, în ultimii 15 ani, volumul transferurilor de peste hotare a fost mai mare decât suma salariilor plătite acasă. Calculele au fost făcute de expertul economic Veaceslav Ioniță. Potrivit lui, Republica Moldova este una dintre puținele țări în care contribuția diasporei la formarea Produsului Intern Brut este de peste 20%.

VEACESLAV IONIȚĂ, expert economic: "În anul 2024 persoanele fizice au primit de peste hotare 1,6 miliarde de dolari - în ultimele 12 luni. Țineți minte cifra, iar acum să vedem câtă valută au vândut. În 2024 cetățenii noștri au vândut 3,1 miliarde de dolari. Au primit 1,6 și au vândut 3,1. Intrarea de valută în țară este pe două căi - pe cale oficială 1 miliard 600 și încă 1,5 miliarde pe cale neoficială."

Potrivit expertului, cetățenii vând mai multă valută pentru că mulți bani intră în Republica Moldova în numerar, iar sumele de până la zece mii de dolari nu necesită a fi declarate. Mai mult, în acest an suma vânzărilor de valută a ajuns la 3,1 miliarde de dolari și datorită refugiaților din Ucraina, care vin cu bani în diferite monede. Potrivit lui Veaceslav Ioniță, din anul 2000 până în prezent, cetățenii moldoveni au adus acasă, prin toate căile posibile, peste 124 de miliarde de dolari.

VEACESLAV IONIȚĂ, expert economic: "Oamenii noștri care au trimis bani de peste hotare cheltuie 40% la piață unde nu trebuie să plătească impozite, iar 60% la magazin. Reieșind din aceasta, în perioada 2000-2004 15% din toate veniturile bugetului public național era de la oamenii care au făcut cumpărături cu bani veniți de peste hotare. Acum, într-adevăr a scăzut, dar oricum rămâne 13 la sută. Deci, unul din șapte lei pe care îi păpăm din bugetul național, sunt bani din diaspora."

Cât despre transferurile de peste hotare raportate la PIB, expertul susține că ponderea acestora este, în prezent, două ori mai mică decât a fost în 2008. Totuși, cumulativ, din anul 2000 și până în prezent, diaspora a transferat aproape șapte PIB-uri ale Republicii Moldova.

VEACESLAV IONIȚĂ, expert economic: "Timp de 15 ani, banii care i-au trimis au fost mai mari decât salariile. Timp de zece ani, banii din diaspora erau mai mari decât exporturile și aproximativ de la 15% până la 22% din toți banii pe care îi primește bugetul de stat sunt din banii trimiși de cei de peste hotare."

Potrivit unei analize a IDIS „Viitorul”, în prezent un milion 70 de mii de cetățeni moldoveni se află peste hotare.

Opinia ta contează. Comentează!