„Trădarea de patrie”, viziuni diferite
Noua definiție a trădării de patrie, adoptată de Parlament, amenință libertatea de exprimare, consideră Veaceslav Tofan, directorul executiv al Amnesty International Moldova. În cadrul emisiunii „Ora Expertizei” de la Jurnal TV, Tofan i-a cerut președintelui Maia Sandu să nu promulge legea. În replică, deputatul PAS Dorian Istratii a spus că aceste modificări legislative erau absolut necesare.
Veaceslav Tofan a spus că definiția lărgită a trădării de patrie este vagă, deschisă abuzurilor și reprezintă o amenințare deosebită pentru libertatea de exprimare. Potrivit lui, această modificare în lege ar putea fi folosită pentru a viza disidența politică și vocile critice sub pretextul contracarării influenței străine.
VEACESLAV TOFAN, director Amnesty International: "- Solicitarea noastră este ca Maia Sandu să nu promulge această lege și să o întoarcă în Parlament pentru a fi îmbunătățită și Parlamentul să anunțe niște consultări publice veritabile, cu participarea societății civile și tuturor instituțiilor."
DUMITRU MIȘIN, moderator: "- Ce vă îngrijorează cel mai mult la aceste amendamente?"
VEACESLAV TOFAN, director Amnesty International: "- Cel mai mult mă îngrijorează faptul că ele ar putea fi interpretate și prezintă un risc nu doar pentru societatea civilă, dar și pentru jurnaliști, mai ales pentru jurnaliștii de investigație."
Prevederile din Codul Penal cu privire la trădarea de patrie trebuie să fie ajustate la noile realități, a spus în replică deputatul PAS Dorian Istrati.
DORIAN ISTRATII, deputat PAS: "Prevederile actuale din Codul Penal sunt din perioada sovietică. Respectiv, trebuia de făcut o modificare cu siguranță, pentru că s-au schimbat și acțiunile inamicului sau țării dușmănoase împotriva statului nostru și trebuia de intervenit neapărat pentru că există război hibrid. În timpul Uniunii Sovietice nu exista așa noțiune."
Pe 30 mai, Parlamentul a aprobat în a doua și ultima lectură modificările la Codul Penal. Prevederile legislative vor intra în vigoare după ce vor fi promulgate de președintele Maia Sandu. Potrivit autorilor legii, modificările vizează ceea ce este descris ca fiind „trădare pe timp de pace”, extinzând definiția juridică a infracțiunii și domeniul de aplicare a acesteia, care în prezent se aplică doar pe timp de război. Totodată, se elimină cerința ca astfel de acțiuni să provoace daune directe statului. Amendamentul introduce, de asemenea, infracțiunea de „trădare de patrie” în cazul de asistare a unui stat străin, a unei organizații străine sau a unei „entități neconstituționale” în desfășurarea de „activități ostile împotriva securității statului”, inclusiv „prin campanii de dezinformare”.