0:00/ 0:00LIVEQuality1  AudioSubtitle
Cel mai mare furnizor de energie electrică din Republica Moldova s-a pregătit de eventuale deconectări de la curent
Social 23 decembrie 2024, 20:22 | 563

Cel mai mare furnizor de energie electrică din Republica Moldova s-a pregătit de eventuale deconectări de la curent, în orele de vârf, începând cu 1 ianuarie. Premier Energy informează consumatorii că a elaborat un program în acest sens. Planul va fi aplicat „exclusiv în cazul în care se va înregistra un deficit de putere în sistem”, se arată în comunicatul furnizorului. Pentru ca să fie evitat un astfel de deficit de energie electrică, autoritățile îndeamnă populația să reducă consumul în orele de vârf - dimineața între orele 7 și 11 și seara în intervalul orar 18-23.

DORIN RECEAN, prim-ministrul Republicii Moldova: "Da, se poate întâmpla izolat, să existe anumite întreruperi de energie electrică, dar situația este gestionată. O să rog toată lumea să ne mobilizăm, să fim solidari și să economisim energia electrică, în mod special în orele de vârf. În virtutea faptului că, inclusiv astăzi nu mai putem lua energie electrică de la centrala Cuciurgan suntem nevoiți să procurăm de pe piață și corespunzător și costurile sunt mult mai mari."

Vor fi mobilizate toate sursele de producere a energiei electrice, inclusiv cele regenerabile, spun autoritățile.

DANIEL VODĂ, purtătorul de cuvânt al Guvernului: "Republica Moldova are pe interior capacități de generare a electricității, suplimentar avem și regenerabile și avem contractul cu România la etapa actuală, care oferă un preț plafonat, cu toate acestea, fiecare din noi, și aici mă refer la orele de vârf ar putea să diminueze consumul de electricitate."

Pentru a garanta livrarea de curent fără întreruperi pe malul drept al Nistrului este necesar ca să fie acoperită sarcina de consum, care iarna atinge valori de până la 850 MW în orele de vârf, susține secretarul de stat al Ministerului Energiei, Constantin Borosan.

CONSTANTIN BOROSAN, secretar de Stat, Ministerul Energiei: "Pe malul drept al Nistrului vom mobiliza toate sursele interne de producere - centralele electrice cu termoficare ale Termoelectrica și CET Nord, care vor acoperi baza de consum de circa 200 MW. La CET-uri încă mai avem rezerve pentru a crește capacitatea de producere."

Pentru a nu avea deficit de energie electrică, ca să nu fie deconectări de la rețea și ca să fie redusă presiunea pe rețelele electrice, cetățenii trebuie să scadă consumul de curent mai ales în orele de vârf - dimineața între orele 7-11 și seara între orele 18-23. Începând cu 16 decembrie, pe întreg teritoriul Republicii Moldova a fost instituită starea de urgență pentru o perioadă de 60 de zile. Joi, 26 decembrie, la Guvern va fi activată o Celulă de criză. Potrivit premierului Recean, scopul acesteia este de a asigura o bună gestionare a eventualelor situații de urgență.

Opinia ta contează. Comentează!