Prima etapă a proiectului a fost elaborarea unei strategii de dezvoltare a sectorului cultural din Cahul până în 2030
Social 28 noiembrie 2024, 17:07 | 90

Strategii culturale, festivaluri internaționale sau registre a patrimoniului local. Sunt câteva din realizările autorităților din orașele Orhei și Cahul, care au avut sprijinul partenerilor externi. Impactul proiectului EU4Culture al Uniunii Europene asupra celor două localități a fost trecut în retrospectivă astăzi la Chișinău. Participanții la eveniment au marcat patru ani de muncă, timp în care în ambele orașe s-a consolidat semnificativ cultura.

Prima etapă a proiectului a fost elaborarea unei strategii de dezvoltare a sectorului cultural din Cahul până în 2030, apoi au urmat alte reușite, spune primarul Nicolae Dandiș.

NICOLAE DANDIȘ, primarul orașului Cahul: "Principalele activități au fost să capacităm instituțiile culturale, asta însemnând inclusiv la partea de formare, training-uri. Un alt moment important a fost partea de dotare a acestor instituții, pentru că Palatul de Cultură „Nicolae Botgros” a beneficiat de fonduri de dotare pe partea tehnică. De asemenea, bineînțeles, organizarea de evenimente, vorbesc aici de evenimentele care au avut o acoperire națională și internațională, aici menționez Festivalul Internațional de Folclor „Nufărul alb”, la care participă tot timpul mai multe de 15 țări."

La Orhei, a fost realizat brandul regiunii, dar și alte activități cu impact.

MIHAI GANDRABURA, director al Centrului de dezvoltare locală și regională, Orhei: "Una dintre activitățile majore a fost cofinanțarea Festivalului de chitară „Iurie Sadovnic”. Am preluat exemplul de la Cahul și am făcut brandul regiunii Orhei, în baza cercetărilor istorice, discuții în teritoriu. O altă activitate a fost elaborarea unui portofoliu a unor 50 de obiecte de importanță istorică-culturală din municipiul Orhei. Am elaborat proiectul pentru registrul Patrimoniul cultural local, fiindcă la nivel de țară există așa registre, la nivel de oraș, practic, nu."

CONSTANTIN VLAS, coordonator național al proiectului „EU4Culture”: "În Republica Moldova ne bucurăm că am reușit să susținem două municipalități, orașe non-capitale, așa cum le spunem noi, care au beneficiat de granturi a câte 30 de mii de euro, pentru dezvoltarea strategiilor de dezvoltare culturală și creativă. În același timp, am reușit să susținem 51 de profesioniști din domeniu culturii și industriei creative, care au primit granturi de până la cinci mii de euro."

În cadrul proiectului, de susținerea partenerilor europeni au beneficiat în total 14 orașe.

ANATOLI BEIFERT, director de proiect ”EU4Culture”: "Proiectul a fost implementat în ultimii ani în șase țări parteneriate: Republica Moldova, Armenia, Azerbaijan, Ucraina, Belarus și Georgia. Una dintre ideile proiectului este ca orașele din Republica Moldova şi din alte ţări trebuiau să pregătească o strategie culturală, printr-un plan de lungă durată, ce reprezintă cultura pentru localnici, pentru oraş. Totodată, proiectul le-a oferit oportunitatea de a implementa aceste strategii."

MATE CSICSAI,, şef adjunct, Delegaţia Uniunii Europene în Republica Moldova: "Nu este un simplu proiect despre cultură. Este, totodată, un proiect economic, care are menirea să împuternicească capitalul uman al acestor regiuni. Am sprijinit totodată 14 oraşe ca să dezvolte strategii în domeniul cultural și să le implementeze. Am sprijinit 300 de profesioniști din domeniu ca să participe în schimburi de experiență."

Proiectul „EU4Culture”, finanțat de Uniunea Europeană, a avut un buget total de 7,85 milioane de euro.

Opinia ta contează. Comentează!