Regimul de la Tiraspol a început demontarea posturilor de control, instalate în perimetrul zonei de securitate
Chișinăul cere Tiraspolului să-i întoarcă Liceului „Evrika” din Râbnița sediul din care a fost alungat în 2004. Vicepremierul pe Reintegrare, Oleg Serebrian, afirmă că aceasta este una dintre condițiile pentru tranzitarea gazelor spre regiunea separatistă. Tiraspolul încă nu a dat un răspuns la solicitare. Între timp, regimul a început demontarea posturilor de control, instalate în perimetrul zonei de securitate.
OLEG SEREBRIAN vicepremier pentru Reintegrare: "Din câte cunoaștem a început deja demontarea lor la Bender. Da, este o informație care trebuie să fie verificată și vom reveni ulterior cu detalii despre aceste posturi de control ilegale și care au fost din 2022 în permanentă atenție la grupurile de lucru și la formatul de discuție 1+1. Sperăm că lucrurile vor merge înainte."
Problema Liceului „Evrika” din Râbnița a fost ani la rând pe agenda negocierilor în problema transnistreană. Oleg Serebrian susține că acum, clădirea este într-o stare proastă și e nevoie de investiții.
OLEG SEREBRIAN, vicepremier pentru Reintegrare: "Existau posibilități de investiții în această școală, dar pentru a face acest lucru trebuie mai întâi să știm foarte clar cui aparține, că suntem noi proprietarii. Ne vom bucura foarte mult dacă acest liceu, care este unul dintre cele mai bune din țară, judecând după numărul de olimpici pe care ia avut, după calitatea absolvenților... să poată reveni la el acasă."
Clădirea liceului cu predare în limba română a fost construită din bugetul Republicii Moldova, dar a rămas nefolosită după ce, în 2004, a fost preluată forțat de autoritățile separatiste. Școala a fost nevoită să-și desfășoare activitatea în spații improvizate, iar în prezent închiriază o grădiniță, care nu are nici sală de sport, nici cantină. La Liceul „Evrika” din Râbnița învață peste 200 de elevi. Administrația face cu greu față cererii tot mai mari pentru studii în limba română din partea copiilor din oraș și din localitățile din apropiere. O altă condiție a Chișinăului pentru Tiraspol este eliberarea tuturor celor peste două mii de deținuți politici din regiunea separatistă.
OLEG SEREBRIAN, vicepremier pentru Reintegrare: "Nu neapărat toți cei care sunt întemnițați sau pentru care pledăm ca să fie eliberați n-ar fi comis anumite infracțiuni sau nu sunt bănuiți că ar fi comis anumite infracțiuni. Asta nu înseamnă că cei de la Tiraspol sunt în drept să decidă cine și ce a săvârșit. Acestea nu sunt instanțe legale. Instanțele din partea dreaptă a Nistrului trebuie să confirme acest lucru și trebuie să existe o anchetă. Aceste persoane trebuie să-și ispășească pedeapsa, în cazul în care au comis ceva."
Chișinăul a prezentat Tiraspolului o listă cu deținuți. Unii dintre aceștia sunt mai cunoscuți opiniei publice din cauza unor circumstanțe precum starea de sănătate, vârsta sau faptul că au fost răpiți pe malul drept. Eliberările fac parte din condițiile pentru tranzitul de gaze către regiunea transnistreană.