Expulzarea profesorilor, noi detalii
Acum cinci ani, autoritățile de la Chișinău au extrădat ilegal șapte profesori turci din Republica Moldova. În anii care au urmat, detaliile despre extrădare au fost păstrate în taină, însă în vara anului trecut, materialele dosarului au fost desecretizate. O parte din documente a ajuns la jurnaliștii de la NewsMaker. În acest dosar a fost condamnat fostul șef al Serviciului de Informații și Securitate, Vasile Botnari. Potrivit materialelor, unul dintre motivele extrădării profesorilor a fost că în liceele „Orizont” ar fi fost promovată „propaganda clandestină a islamului”. Documentele vor fi studiate în timp ce va fi reexaminat dosarul lui Botnari.
Episodul de tristă faimă a expulzării profesorilor turci, care activau în cadrul rețelei de licee moldo-turce „Orizont”, a avut loc în perioada de guvernare a Partidului Democrat și a puterii depline pe care o exercita șeful PD, Vladimir Plahotniuc. După ce profesorii au fost transmiși Turciei, unde aceștia au fost condamnați la ani grei de închisoare, circa 20 de organizații pentru apărarea drepturilor omului s-au adresat Parlamentului de la Chișinău și au cerut investigarea celor întâmplate. Deși autoritățile susțineau că au acționat conform legii, scrisoarea a fost totuși transmisă Procuraturii Generale, care a pornit o cauză penală. Ulterior, SIS-ul a expediat câteva scrisori către Procuratură, în care a dat asigurări că instituția ar fi avut motive întemeiate pentru a expulza profesorii.
Materialele desecretizate din dosarul lui Vasile Botnari: "Rețeaua de licee „Orizont” era menționată pe site-ul oficial al predicatorului și scriitorului Fethullah Gülen, acuzat în 2016 de către Turcia de tentativă de lovitură de stat. În liceele „Orizont” ar fi fost promovată „propaganda clandestină a islamului”, iar profesorii întocmeau dosare pentru fiecare elev, remarcând calitățile morale ale acestora. La fel, profesorii ar fi studiat minuțios părinții elevilor, în special pe cei care ocupă funcții de conducere în instituțiile statului."
Această operațiune specială de expulzare a profesorilor turci a fost pregătită de Centrul Antiterorist al Serviciului de Informații și Securitate, detaliile fiind ascunse cu strictețe. Conform documentelor desecretizate, pe 5 septembrie 2018, câtorva ofițeri ai SIS li s-a cerut „să fie pregătiți”. A doua zi, la ora 5 dimineața, a avut loc o ședință operativă. Angajații SIS au fost divizați în grupuri a câte 3-4 persoane. Le-au fost înmânate plicuri cu informații despre cetățenii Turciei care au fost declarați indezirabili în Moldova. Aceștia urmau să fie reținuți și conduși la Biroul Migrație și Azil, dar când se aflau deja pe drum, ofițerii SIS au primit un ordin nou: să ducă profesorii turci direct la aeroport. Ulterior, participanții la operațiune vor declara că nu au știut cine a dat acest ordin, însă la aeroport, profesorii erau așteptați deja de un avion charter, iar după ce au aterizat în Turcia, aceștia au fost întâlniți la scara aeronavei de angajații serviciilor speciale ale Turciei. Zece zile mai târziu, unul dintre vicedirectorii SIS va demisiona, iar doi ani mai târziu, Vasile Botnari, directorul de atunci al SIS, își va asuma întreaga vină și va deveni singurul acuzat în dosarul privind expulzarea ilegală a profesorilor turci. Acesta a fost condamnat cu suspendare. El a achitat prejudicii de 125.000 de euro stabilite de CEDO și alte 380.000 de lei pentru avionul charter cu care au fost transportați profesorii în Turcia.