Guvernul are un plan pentru a ajuta cetățenii din stânga Nistrului, după ce Gazprom a anunțat că va întrerupe livrările de gaze naturale
Social 30 decembrie 2024, 17:33 | 366

Guvernul are un plan pentru a ajuta cetățenii din stânga Nistrului, în contextul în care Gazprom a anunțat că va întrerupe livrările de gaz, dar Tiraspolul a refuzat ajutorul. Anunțul a fost făcut astăzi de președintele Maia Sandu, după ce a abordat subiectul cu vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, șeful legislativului, Igor Grosu, și premierul Dorin Recean. Acesta din urmă a cerut în cadrul ședinței Guvernului modificarea legislației cu privire la naționalizare, făcând referire la compania Moldovagaz, controlată de Gazprom.

„Rusia încearcă să destabilizeze situația din Republica Moldova, să creeze probleme și să influențeze alegerile parlamentare din vară”, a declarat Maia Sandul după întrevederea cu cei trei factori de răspundere.

MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: "Pentru malul stâng lucrurile sunt mai complicate. Guvernul, împreună cu partenerii de dezvoltare, au venit cu propuneri concrete de acordare a ajutorului umanitar. Și aici mă refer la alimente, medicamente, combustibil, generatoare, transportarea bolnavilor de pe malul stâng la spitalele de pe malul drept, dacă este nevoie. Am înțeles că regimul de la Tiraspol a refuzat aceste ajutoare. Dar vedem cum se vor desfășura lucrurile, dar repet: autoritățile fac totul pentru ca să ușureze această situație."

În debutul ședinței de Guvern, Dorin Recean a cerut modificarea legislației cu privire la naționalizare, pentru ca statul să-și poată întoarce „activele strategice preluate prin forță și șantaj”, făcând referire astfel la compania Moldovagaz, controlată de Gazprom. Amintim că 12 instituții publice din Zona de Securitate, controlate de autoritățile constituționale, au fost deja deconectate de la energie.

DORIN RECEAN, prim-ministrul Republicii Moldova.: "Noi ne facem temele pentru acasă pentru ca să ne debarasăm definitiv de orice instrument de șantaj și, în acest context, dnă ministră a Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, vă rog în următoarele trei săptămâni să revizuim toată legislația cu privire la naționalizare, în așa fel încât să putem să acționăm, în mod special acolo unde avem active strategice și care, apropo, au fost preluate tot așa – prin forță și șantaj. Trebuie să ne recuperăm activele."

Ministerul Justiției ar urma să verifice dacă legislația actuală corespunde necesităților ulterioare de naționalizare a unor active.

VERONICA MIHAILOV-MORARU, ministrul Justiției: "Legislația în domeniu a fost elaborată anterior și au trecut mulți ani de când au fost elaborate unele pârghii și nu s-a revenit la legislație. Cred că va fi necesar de actualizat legislația la necesitățile de astăzi."

În context, Dorin Recean i-a blamat pe unii politicieni loiali Kremlinului, care încearcă să oblige Guvernul să accepte o pretinsă datorie față de ruși, de peste 700 de milioane de dolari.

DORIN RECEAN, prim-ministru: "Ca să fie clar: socialiștii, Dodon insistă ca Moldova să recunoască această datorie inexistentă. Vreau să le reamintesc acestor bufoni că acum nu este vorba despre politică sau despre partide. Noi acum vorbim despre patriotism, despre stat, despre demnitate sau, cum zic ei, despre credință."

Pe 28 decembrie, Gazprom a expediat către Moldovagaz o notificare în care informează că nu va mai livra gaze naturale în Republica Moldova, care sunt direcționate în regiunea transnistreană, începând cu 1 ianuarie 2025. Concernul rus și-a argumentat decizia prin neachitarea pretinsei datorii a Moldovagaz. În reacție, autoritțile centrale au declarat că Rusia folosește energia drept „armă politică”, iar Republica Moldova este pregătită să gestioneze „orice” situație care ar putea apărea în urma decizie respective.

Opinia ta contează. Comentează!