Gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău este pe deplin funcțional
Economic 4 octombrie 2021, 19:51 | 2410

La șapte ani de la lansarea proiectului de construcție a gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău, conducta este pe deplin funcțională. Despre asta a anunțat ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spânu. El susține că, astfel, Moldova obține acces la piața energetică europeană. Totuși, când va începe importul de gaze prin această conductă, nu se știe. Gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău urma să fie dat în exploatare încă acum patru ani.

Gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău are o lungime totală de peste 150 km și interconectează rețelele de gaze ale României și Republicii Moldova, asigurându-ne acces la piața energetică europeană. După un proces anevoios, gazoductul este funcțional, anunță ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spânu.

ANDREI SPÂNU DESPRE GAZODUCT: "După mulți ani de muncă, birocrație, procese, conducta Iași-Chișinău ne oferă acces la piața energetică europeană. Am discutat cu oficialii români despre oportunitatea de a livra gaze naturale prin această conductă în perioada următoare."

A scris Spânu pe pagina sa de facebook. Totuși, deocamdată nu este clar când vor fi importate gaze în Republica Moldova prin această conductă. Pe 1 octombrie, Spânu a declarat în cadrul unei conferințe de presă, că livrarea gazelor din România prin conducta Iași-Ungheni-Chișinău, nu presupune neapărat și un preț mai mic, deoarece gazele s-au scumpit la nivel internațional.

ANDREI SPÂNU, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale: "Prețul la gaze și în România este mai mare decât acel pe care îl vom avea pentru luna octombrie. Chiar dacă gazele vor veni din România prin această conductă asta nu înseamnă că vom avea un preț mai mic la gaze pentru țara noastră."

Construcția gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău are în spate o adevărată epopee. În 2014, Iurie Leancă și Victor Ponta, aprindeau flacăra pe un tronson de gazoduct ce lega orașele Iași de Ungheni. Gazoductul trebuia să fie dat în exploatare în 2017, iar de atunci oficialii au tot amânat termenele. Ultimul termen de dare în exploatare a magistralei era 1 august, dar lucrurile au bătut pasul pe loc. Gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău a fost gândit pentru a asigura securitatea energetică a Republicii Moldova, dependentă sută la sută de furnizorul rus Gazprom. Conducta, cu o lungime de 150 km, pentru care Transgaz a plătit aproximativ 150 de milioane de euro, este menită să poată alimenta întregul Chișinău cu gaze din rețeaua românească. Capacitatea anuală de transport este de peste 1,5 miliarde metri cubi de gaze naturale.

Opinia ta contează. Comentează!