Rata anuală a inflației continuă să rămână în intervalul de variație de ±1,5 puncte procentuale față de ținta de 5,0%
Economic 12 noiembrie 2024, 16:53 | 353

În premieră, după opt ani, rata anuală a inflației continuă să rămână în interiorul intervalului de variație de plus/minus 1,5 puncte procentuale față de ținta de 5,0%. „Este o realizare semnificativă, având în vedere instabilitățile economice interne și externe”, consideră guvernatorul BNM, Ana Dragu, care a prezentat astăzi cel de-al patrulea Raport asupra inflației din 2024.

Potrivit guvernatorului BNM, în perioada iulie - septembrie, rata anuală a inflației a înregistrat o traiectorie ușor ascendentă, cauzată de unele evoluții sectoriale adverse printre care și seceta din vara anului curent, care a susținut majorarea prețurilor la produsele alimentare. Rata inflației ar putea accelera până la începutul anului viitor, după care am putea asista la o diminuare treptată până la sfârșitul orizontului de prognoză. O excepție ar fi trimestrul IV din 2025, când ar putea să se manifeste o creștere. ANCA DRAGU, guvernatorul BNM: "Rata anuală a inflației poate înregistra valoarea maximă de 6,2% în trimestrul I din 2025 și valoarea minimă de 3,7% în trimestrul II din 2026. Inflația media anuală ar putea fi de 4,6% în 2024 și 4,9% în 2025."

Ritmul anual al inflației este determinat de contribuția pozitivă din partea prețurilor la produsele alimentare, inflației de bază și mai puțin de prețurile reglementate și prețurile combustibililor în trimestrul III din 2026. Iar contribuția negativă este determinată de prețurile la combustibili pentru trei trimestre consecutive, începând cu trimestrul IV din 2024. Potrivit BNM, la elaborarea prognozei inflației au fost identificate mai multe riscuri și incertitudini.

ANCA DRAGU, guvernatorul BNM: "Intensificarea tensiunilor geopolitice din Orientul Mijlociu și Ucraina, fragmentarea comerțului internațional, creșterea cotațiilor europene la gazele naturale, vulnerabilitatea prețurilor la fructele și legumele autohtone față de condițiile meteorologice în perioada următoare. Escaladarea conflictului militar din Orientul Mijlociu va susține majorarea prețurilor la resursele energetice, dar și a altor produse din cadrul indicelor de consum."

Anca Dragu a subliniat că banca răspunde rapid la schimbările economice, atât interne cât și externe, ceea ce contribuie la stimularea investițiilor și la crearea unui climat favorabil dezvoltării economice durabile, iar deciziile recente de politică monetară, inclusiv reducerea normei rezervelor obligatorii la pasivele atrase în monedă națională și valută, vor duce la o scădere a ratelor dobânzilor, stimulând în continuare consumul gospodăriilor și investițiile agenților economici.

Opinia ta contează. Comentează!