Ucraina primește ajutoare consistente
Externe 17 octombrie 2024, 15:47 | 121

Statele Unite oferă Ucrainei un nou ajutor militar de 425 de milioane de dolari, care include în special „capacităţi de apărare aeriană suplimentare”, relatează AFP. De la începutul războiului, în 2022, Statele Unite au aprobat ajutor economic sau militar în valoare de aproximativ 175 de miliarde de dolari pentru Ucraina.

Preşedintele american Joe Biden a anunţat miercuri, în cadrul unei convorbiri cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, un nou ajutor militar pentru Ucraina în valoare de 425 de milioane de dolari, care include în special „capacităţi de apărare aeriană suplimentare”.

KARINE JEAN-PIERRE, purtător de cuvânt al Casei Albe: "Președintele Biden anunță astăzi un nou pachet semnificativ de asistență de securitate pentru Ucraina, ca parte a efortului nostru continuu de a spori sprijinul SUA pentru Ucraina în lupta sa împotriva agresiunii ruse."

Pentru a răspunde nevoilor urgente ale Ucrainei în războiul său împotriva Rusiei, Statele Unite vor furniza Ucrainei în lunile următoare „sute de interceptoare de apărare aeriană, zeci de sisteme tactice de apărare aeriană, sisteme suplimentare de artilerie, cantităţi semnificative de muniţii, sute de vehicule blindate de transport de trupe, vehicule de luptă de infanterie şi mii de vehicule blindate suplimentare”, a precizat Casa Albă într-un comunicat.

De la începutul războiului, în 2022, Statele Unite au aprobat ajutor economic sau militar în valoare de aproximativ 175 de miliarde de dolari pentru Ucraina.

Australia a anunțat joi că va dona Ucrainei un lot de 49 de tancuri vechi de luptă americane M1A1 Abrams în faţa ofensivei ruse.

Echipate cu un tun de 120 de milimetri, aceste tancuri de 60 de tone au fost construite între 1985 şi 1993 şi au fost renovate înainte de achiziţionarea lor de către Canberra la mijlocul anilor 2000. „Suntem alături de Ucraina în lupta sa împotriva invaziei ilegale comisă de Rusia”, a declarat ministrul australian al apărării, Pat Conroy.

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a salutat această iniţiativă pe reţeaua X şi şi-a exprimat recunoştinţa faţă de Australia.

Ucraina a primit în septembrie 2023 un prim lot de tancuri M1A1 Abrams uzate, livrate de Statele Unite. O parte din flota australiană este destinată să servească drept stoc de piese de schimb. La începutul anului curent, Canberra a anunţat că nu va da curs unei cereri din partea Kievului de a-i livra elicoptere vechi MRH90 Taipan, argumentând că acestea nu mai sunt apte să zboare.

Opinia ta contează. Comentează!