Image-Description
Nopțile din Nikolaev. Orașul e bombardat insistent, după arestarea savantului pro-rus Șubin
Internaţional 3 iulie 2022, 15:02 | 1696

Atacurile armatei ruse asupra Nikolaevului și Odesei se întețesc în ultimele zile, aceste regiuni fiind bombardate de regulă din Herson sau Crimeea. În timp ce unii experți militari consideră că astfel Rusia încearcă să-și creeze coridorul visat către Transnistria, pentru a lasă Ucraina fără ieșire la Marea Neagră, alții sunt de părere că Moscova se răzbună în acest mod pe Kiev pentru pierderile pe care le suportă în alte regiuni. Pentru a înțelege mai bine situația de la fața locului, Jurnal.md a făcut o cronică a atacurilor din ultima lună asupra orașului Nikolaev și a discutat cu o locuitoare a orășelului Vradievka din aceeași regiune.

Informațiile din cronica de mai jos sunt selectate din presa ucraineană, dar și din declarațiile guvernatorului regiunii Nikolaev, Vitali Kim, ale primarului orașului cu același nume, Alexandr Senkevici, ale Comandamentul Operațional Sud al armatei ucrainene, precum și ale altor oficiali din țara vecină.

Kim a presimțit atacul acum o lună

Orașul Nikolaev a foat bombardat periodic de la începutul războiului. Trupele ruse au încercat să ocupe localitatea, dar au fost nevoite să se retragă în fața ripostei ucrainene. În schimb, atacurile cu rachete din Herson, care de obicei au loc noaptea, când oamenii dorm și nu au posibilitatea să se salveze, au pus cu adevărat în gardă autoritățile locale la începutul lui iunie.

28 mai. Spre dimineață, rușii au lansat rachete în câteva zone rezidențiale dintr-un secor al orașului Nikolaev. În urma atacului, au izbucnit incendii, opt blocuri de locuit au fost avariate, o femeie a murit și cel puțin șapte persoane au fost rănite.

1 iunie. Vitali Kim, guvernatorul regiunii, a anunțat că Rusia și-a activizat armata pentru a se apropia de Nikolaev și a recomandat celor plecați din oraș să nu revină acasă în următoarele două, trei săptămâni.

4 iunie. Blocuri locative din mai multe sectoare ale orașului și localități ale regiunii au nimerit sub focul invadatorilor. Cel puțin trei oameni și-au pierdut viața și 29 au fost răniți.

5 iunie. Noaptea, armata ucraineană a respins mai multe rachete rusești care ținteau Nikolaevul.

9 și 10 iunie. O rachetă rusească s-a oprit într-o casă din satul Liman, omorând toți locatarii, iar alta a lovit un bloc de locuit cu patru etaje din Nikolaev. Geamurile blocului s-au spart, iar șase apartamente au fost distruse. 13 persoane au fost rănite.

Un soț și o soție îi informau pe ruși despre pozițiile armatei ucrainene

17 iunie. În zori, rachetele inamicului au aterizat în cinci blocuri de locuit și o întreprindere. În urma deflagrațiilor, în unele apartamente au izbucnit incendii. Cel puțin două persoane și-au pierdut viața, iar alte 19 au fost rănite, printre care și un copil.

18 iunie. Autoritățile își exprimau îngrijorarea că orașul ar putea fi atacat cu rachete Kalibr de pe vasele rusești din Marea Neagră. S-a atras atenția și asupra riscurilor exploziei minelor rusești de pe mare, aduse de valuri spre mal, care putea fi produsă de furtună.

19 iunie. Rușii au bomdardat dimineața devreme zonele industriale ale Nikolaevului, iar seara au lansat în oraș alte cinci rachete, una dintre care a lovit o casă. O singură rachetă a fost respinsă de armata ucraineană. La două întreprinderi, s-au declanșat incendii, dar nimeni nu și-a pierdut viața.

22 iunie. Șapte rachete din Herson au lovit orașul. În consecință, au izbucnit alte câteva incendii, două întreprinderi au fost distruse, iar mai multe case și cinci blocuri de locuit au fost avariate. Fragmente dintr-o rachetă au căzut lângă o școală. Trei persoane au fost rănite.

În aceeași zi, în Nikolaev a fost reținută o familie, care trasmitea rușilor informații despre pozițiile ocupate de trupele ucrainene, puncte care ulterior erau atacate de rachetele rusești, a declarat Evgheni Enin, viceministru de Interne al Ucrainei.

La mijlocul lui iunie, mai mult de jumătate din locuitori au părăsit orașul

23 iunie. Noaptea, au avut loc explozii puternice. „Fugiți în adăposturi. Fiți foarte atenți! În oraș se anunță pericol de atacuri de artilerie!”, a scris pe contul său de Telegram primarul Senkevici.

24 iunie. Primarul Senkevici și guvernatorul Kim au apreciat situația în Nikolaev drept foarte prostă, ca urmare a atacurilor rusești tot mai frecvente și a îndemnat orășenii să părăsească localitatea, pentru a-și salva viețile. Refugiații au fost asigurați cu transport. Primarul a menționat că autoritățile nu reușesc întotdeuna să pornească sirenele de alarmă, pentru că Hersonul – punctul din care acestea zboară - se află aproape de Nikolaev. La acea oră, în oraș rămăseseră 230 de mii de oameni din cei 480 de mii, câți erau până la război. Totodată, numărul morților se ridicase la 111, inclusiv un copil, iar răniții erau în număr de 502 persoane, inclusiv șase copii, a precizat aceeași sursă.

25 iunie. Noaptea, a avut loc un atac masiv asupra localității, fiind lovite portul local, baze de odină, zone rezidențiale, sedii ale unor întreprinderi de stat, dar și o școală. De data aceasta, rachetele ar fi zburat din Crimeea.

Cardinalul din umbră al rușilor la Nikolaev, arestat pentru trădare de patrie

27 iunie. Serghei Șubin, doctor în politilogie, șef de catedră de la o universitate din Nikolaev și fost deputat local, a fost arestat pentru trădare de patrie. Potrivit SBU, acesta elabora un proiect de creare a „republicii populare Nikolaev”, după eventuala ocupație a regiunii de către ruși. Concepția era similară cu cea utilizată de către invadatori la Herson. Astfel, în baza unor înțelegeri cu FSB-ul din aprilie 2022, Șubin pregătea documentele necesare pentru fondarea republicii fantomă și liste cu funcțiile de conducere în noua structură separatistă, căutând și oameni devotați acestei idei. El însuși urma să ocupe funcția de șef al serviciilor speciale, de interne și situații excepționale. Pseudorepublică urma să treacă la limba rusă la rubla rusească, să aibă propria stemă, propriul drapel și imn, iar sistemul educațional și cel medical să fie adaptat conform standardelor din Rusia. După încheierea războiului, misiunea lui Șubin era să întocmească și să semneze o adesare către Kremlin, prin care se declare dorința locuitorilor din Nikolaev de a ieși de sub jurisdicția Kievului și de a adera la Rusia. Ca și familia reținută puțin mai devreme, și el prezenta ocupanților informații despre amplasarea unităților militare și a instituțiilor de stat pe teritoriul orașului său, pentru a fi nimicite.

Anterior, Șubin se făcuse cunoscut după ce declarase că limba ucraineană este o „borâtură” și le vorbea studenților săi despre viitoarea dispariție a Ucrainei de pe harta lumii și despre eroismul separatiștilor ruși din Donbas.

Răzbunarea rușilor și declarațiile lui Zelenski despre Nikolaev

28 iunie. Nemulțumiți probabil de reținerea lui Șubin, rușii din Herson și-au îndreptat rachetele asupra orașului Nikolaev, cât și a suburbiilor sale, de la ora patru dimineață. A fost avariat stadionul orășenesc, mai multe unități militare, instituții sociale și gospodării agricole. În orașul Ociakov din regiune, au fost distruse piața orășenească, palatul de cultură, două blocuri de locuit și alte clădiri. Trei oameni și-au pierdut viața, inclusiv un copil, iar șase au fost răniți. În mai multe sectoare ale orașului a fost întreruptă alimentarea cu apă, gaz și energie electrică, precum și conexiunea la internet. Autoritățile locale subliniau că, în cadrul acestor bombardamente, rușii au lansat spre Nikolaev tocmai 11 rachete, dar o parte dintre acestea au fost respunse de către ucraineni.

Puțin mai târziu, în seara aceleeași zile, rușii au declanșat un nou atac asupra orașului, folosind de data aceasta sisteme Uragan, care au deteriorat mai multe case și o stație de transport public.

29 iunie. Au mai trecut câteva ore și, noaptea, armata rusă a trimis din Crimeea spre Nikolaev și suburbii alte 12 rachete. O cooperativă de garaje și un bloc locativ au fost distruse, două etaje ale clădirii fiind total nimicite. Opt locatari ai blocului au murit, iar șase au fost răniți. De asemenea, au fost făcute zob 30 de automobile. Alte rachete rusești au lovit o bază de odihnă și o întreprindere.

În acea zi, orașul a fost atacat din două direcții. După atacul cu rachete din Crimeea, inamicul a trimis spre Nikolaev mai multe elicoptere din Herson, însă trupele ucrainene au intervenit la timp și i-au făcut pe ruși să se retragă.

În situația creată, autoritățile regiunii au atras iarăși atenția că oricând este posibil un atac de desant din Marea Neagră, unde vasele rusești din apropierea Nikolaevului sunt dotate cu 16 rachete Kalibr. Militarii ucraineni au recomandat locuitorilor regiunii să se abțină de la petreceri cu focuri de artificii și să nu meargă la plajă.

Seara, președintele Volodimir Zelenski a declarat că evenimentele din ultimele zile de la Nikolaev și Odesa demonstrează încă o dată lumii întregi că presiunile exercitate asupra Rusiei sunt insuficiente.

30 iunie. Numai în această zi, 18 case din Nikolaev au fost distruse de ruși.

Guvernatorul regiunii îi mulțumește Sfântului Nicolae

1 iulie. Dimineața, timp de 25 de minute, rușii au aruncat 12 rachete în Nikolaev și alte localități din regiune, lovind iarăși portul, dar și unele întreprinderi private. După aceasta, un nor mare de fum plutea deasupra orașului, atenționa presa locală. O clădire a fost distrusă total, cinci oameni au fost răniți. Guvernatorul Kim i-a mulțumit Sfântului Nicolae că păzește orașul, având în vedere faptul că nu au fost înregistrate victime. Una din rachetele rusești a fost respinsă de apărătorii Ucrainei.

La acea dată, în spitalele din Nikolaev se aflau 258 de persoane, care au avut de suferit în urma atacurilor invadatorilor ruși.

În ultimele săptămâni, au devenit mai frecvente și atacurile rusești asupra Odesei, unde au fost uciși 21 de oameni și au fost avariate mai multe blocuri de locuit și o bază de odihnă din Sergheevka, care aparține R. Moldova.

2 iulie. Ieri noaptea, cel puțin șapte rachete au lovit infrastructura și unele zone industiale ale orașului Nikolaev, iar altele au aterizat pe câmpuri. Locuitorii orașului sunt rugați să petreacă cât mai mult timp în adăposturi.

Multe persoane se refugiază prin satele apropiate

Maria Parova, o moldoveancă stabilită de 35 de ani în orășelul Vradievka, regiunea Nikolaev, a relatat pentru Jurnal.md despre cum văd oamenii simpli cele întâmplate în jurul lor.

„În fiecare dimineață spunem slavă Domnului că ne-am trezit și tot așa spunem în fiece seară, pentru că am trăit toată ziua. Nikolaevul și satele din jur sunt bombardare zi de zi și sirena sună de trei sau patru ori pe zi. Când o auzim, fugim în beci. Prin mari chinuri trec oamenii din Odesa și Nikolaev. La noi încă n-au ajuns bombele. Cei drept, s-a pornit o rachetă spre noi acum vreo două săptămâni, dar a căzut pe o câmpie și nu ne-a făcut nimic rău”, a mărturisit femeia.

Ea susține că recent, în urma unui atac rusesc asupra unei unități militare ucrainene din Nikolaev, toți ostașii de acolo au fost omorâți.

„Mai demult ne-au distrus aeroportul, pe urmă au bombardat case, grădinițe de copii, iar nu demult au făcut una cu pânămul o unitate militară. Erau acolo vreo 50 de soldați și pe toți i-au ucis”, subliniază Maria Parova.

Întrebată unde se refugiază persoanele care părăsesc localitățile atacate din regiunea Nikolaev, femeia a spus că o mare parte a acestora pleacă în Polonia. Până nu demult, a adăugat ea, mulți fugeau la Lvov, dar acum și acolo situația e complicată, prin urmare cei care rămân în Ucraina caută localități mai apropiate de orașele lor. Numai în Vradievka au fost deja adăpostiți aproape o mie de oameni, care au fost cazați în casele puse în vânzare și încă nevândute.

Înmormântarea de la Vradievka

Zilele trecute, povestește Maria Parova, a fost multă durere în toată Vradievka, când orășelul și-a înmormântat primul soldat ucis în războiul cu rușii.

„Avea 27 de ani și era plecat la muncă în Polonia. Dar când s-a început războiul, a hotărât să lupte și a venit în Ucraina. A murit la Harkov. Când l-au adus aici, la biserică, și i-au făcut înmormântarea, a ieșit tot orașul și toată lumea ședea în genunchi pe de o parte și alta a drumului. A fost o zi cutremurătoare pentru toți, până și bărbații plângeau…”, a specificat cu vocea tremurândă moldoveanca din Vradievka.

Menționăm că orășelul Vradievka se află la o distanță de 183 de kilometri de orașul Nikolaev.

Opinia ta contează. Comentează!