Volodimir Zelenski le-a prezentat lui Keir Starmer şi Mark Rutte detaliile „planului de victorie” al Ucrainei împotriva Rusiei
Externe 11 octombrie 2024, 21:31 | 178

Volodimir Zelenski le-a prezentat joi la Londra, premierului britanic Keir Starmer şi secretarului general al NATO, Mark Rutte, detaliile „planului de victorie” al Ucrainei împotriva Rusiei. „Ucraina nu poate negocia decât de pe o poziţie puternică”, a declarat Zelenski, fără a deschide parantezele. El a spus doar că în document se regăseşte şi cererea de aderare la NATO, transmite AFP.

Zelenski desfăşoară un turneu european fulger, pentru a obţine mai mult sprijin din partea aliaţilor săi în războiul cu Rusia. La Londra, Zelenski a prezentat detaliile planului de victorie premierului britanic Keir Starmer, potrivit unui comunicat de presă al preşedinţiei ucrainene.

Zelenski nu a oferit public detalii despre acest plan, menţionând doar că în document se regăseşte şi cererea de aderare la NATO. La Londra, liderul ucrainean a avut o întrevedere cu secretarul general al NATO, Mark Rutte.

MARK RUTTE, secretarul general al NATO: "Susținerea Ucrainei în lupta împotriva Rusiei e crucială pentru securitatea noastră colectivă, în Europa, în Canada, SUA, pe tot teritoriul NATO. Dacă Putin face ce vrea în Ucraina, vor fi consecințe grave de securitate pentru noi toți, pentru NATO."

Totuşi, Mark Rutte, a avertizat că Ucraina nu trebuie să se „focalizeze asupra unui singur sistem de arme”, adăugând că le revine aliaţilor să decidă asupra autorizării loviturilor în interiorul Rusiei.

La Roma, premierul italian Giorgia Meloni a anunţat joi seara, după o întrevedere cu Zelenski, că Italia va găzdui pe 10 şi 11 iulie anul viitor următoarea conferinţă privind reconstrucţia Ucrainei. Meloni a explicat că sprijinul Romei vizează să „pună Ucraina în cele mai bune condiţii posibile pentru a construi o bază de negocieri pentru pace, o pace care nu poate fi o capitulare”.

GIORGIA MELONI: "Ucraina nu este singură şi îi vom fi alături atât timp cât va fi necesar."

În ultimele săptămâni, liderul ucrainean a criticat lentoarea deciziilor aliaţilor săi occidentali privind sprijinul pentru Kiev. O încetare a focului între Ucraina şi Rusia „nu este un subiect al discuţiilor” cu aliaţii Kievului, a declarat Zelenski joi la Paris, după o întrevedere cu Emmanuel Macron, transmite AFP.

Zelenski este aşteptat azi la Berlin, unde va discuta cu cancelarul Olaf Scholz, al cărui guvern intenţionează să reducă în 2025 cu jumătate suma alocată ajutorului militar destinat Ucrainei.

Opinia ta contează. Comentează!