Tiraspolul vrea să instituie pedepse pentru jurnaliștii străini, inclusiv pentru cei care activează pe malul drept al Nistrului
Regimul de la Tiraspol se pregătește să-și tragă propria „cortină de fier”. Mai exact, vrea să instituie pedepse pentru jurnaliștii străini, inclusiv pentru cei care activează pe malul drept al Nistrului. Un motiv invocat ar fi „lipsa acreditării”. „Este o încălcare a tuturor normelor acceptabile într-o societate democratica”, au reacționat asociațiile de media de la Chișinău.
Potrivit Asociația Promo-LEX, Tiraspolul pregătește amenzi de până la 160 de lei pentru persoane fizice și între 300 și 800 de lei - pentru persoane cu funcții de răspundere. Vor fi afectați atât jurnaliștii, cât și cei angajați în cadrul unor instituții media.
COMUNICATUL PROMO-LEX: "Regimul de la Tiraspol justifică această inițiativă prin nevoia de a „combate dezinformarea” și de a „preveni opiniile distructive” față de structurile transnistrene.Această inițiativă abuzivă nu face decât să confirme tendințele regimului de suprimare a vocilor critice și de blocare a oricărei forme de documentare obiectivă a realităților din teritoriu."
Asociația Promo-LEX a făcut un apel către autorități, misiunile diplomatice și instituțiilor internaționale să întreprinsă măsuri pentru a-i sprijini pe jurnaliști să-și desfășoare liber activitatea în stânga Nistrului. Promo - LEX solicită ca autoritățile să condiționeze acordarea de ajutoare, beneficii și finanțări destinate regiunii transnistrene de respectarea efectivă a drepturilor omului, inclusiv asigurarea dreptului la liberă circulație pentru jurnaliști.
Asociațiile de media de la Chișinău au publicat o declarație, prin care condamnă intențiile regimului de la Tiraspol. „Este o încălcare a tuturor normelor acceptabile într-o societate democratica. Este un abuz”, ne-a spus directorul executiv al Asociației Presei Independente, Petru Macovei.
PETRU MACOVEI, directorul executiv al Asociației Presei Independente: "Este o încercare suplimentară de a închide și mai mult această regiune. Jurnaliștii din dreapta Nistrului mereu s-au plâns că nu au acces, în calitate de profesioniști, pe acest teritoriu. A existat mai multe situații când regimul separatist a împiedicat activitatea legală a colegilor noștri. Jurnaliștii au fost reținuți."
Această inițiativă a Tiraspolului nu încurajează reflectarea obiectivă a lucrurilor, a reacționat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă.
DANIEL VODĂ, purtătorul de cuvânt al Guvernului: "Astfel de inițiative nu încurajează în niciun mod reflectarea corectă, obiectivă și imparțială a cetățenilor de pe ambele maluri ale Nistrului, care sunt cetățeni moldoveni, cetățeni ai Republicii Moldova. Nu putem decât să privi cu ochi critici această inițiativă, pentru că are drept scop îngrădirea drepturilor presei."
În nota explicativă aferentă „proiectului de lege” inițiat de Tiraspol, se arată că „jurnaliștii neacreditați ar urmări interese străine și ar răspândi informații care subminează încrederea populației în structurile transnistrene”.