Au început pregătirile de aderare
În pofida așteptărilor pesimiste, cauzate de opoziția Ungariei, Consiliul European a aprobat aseară începerea negocierilor de aderare cu Republica Moldova și Ucraina. Astăzi, au început pregătirile propriu-zise pentru acest proces, care ar urma să aducă țara noastră în Uniunea Europeană. Republica Moldova are de muncit la mai multe capitole, iar cele mai importante sunt justiția și lupta împotriva corupției. Mai multe aflăm de la trimisul nostru special la Bruxelles, Iulia Sarivan. Iulia, te ascultăm!
Europarlamentarul Siegfried Mureșan, aflat la Bruxelles, a declarat pentru postul nostru de televiziune că Republica Moldova trebuie să negocieze pe picior de egalitate cu celelalte state aderarea sa la Uniunea Europeană. Totuși, după invadarea Ucrainei de către Rusia, blocul comunitar e dispus să integreze mai rapid Republica Moldova, a subliniat Mureșan.
SIEGFRIED MUREȘAN, europarlamentar: "După cum s-a dovedit și în ultimii doi ani, în mai puțin de doi ani de zile, Republica Moldova a devenit stat candidat și începe negocierile de aderare. Deci, Uniunea Europeană este dispusă să meargă mai rapid cu Republica Moldova. Acest lucru se va întâmpla dacă și în Republica Moldova reformele sunt implementate rapid și negocierile merg bine."
Întrebat dacă în noul context de integrare europeană, autoritățile de la Chișinău ar trebui să-și facă griji în privința unor acțiuni ostile ale Federației Ruse, Mureșan a declarat că cetățenii de aici trebuie să fie ferm convinși că Uniunea Europeană este de partea lor, iar provocările care au eșuat în trecut, vor eșua și în continuare.
SIEGFRIED MUREȘAN, europarlamentar: "Faptul că Uniunea Europeană a luat această decizie în favoarea Republicii Moldova și împotriva voinței Federației Ruse, arată că Uniunea Europeană și Republica Moldova câștigă, Federația Rusă pierde. Republica Moldova nu este singură. Uniunea Europeană este alături de ea. Am reușit în ultimii doi ani de zile să reducem dependența Republicii Moldova de gazul rusesc de la sută la sută și vom reduce la zero instrumentele de șantaj ale Federației Ruse."
Tot astăzi, jurnaliștii de la Chișinău au discutat cu ministrul de Externe, Nicu Popescu, după prima vizită de lucru a oficialului, în cadrul căreia au început pregătirile pentru aderare. Potrivit lui Popescu, urmează o serie de discuții și întrevederi. Prioritare vor fi reformele în justiție și lupta împotriva corupției.
NICU POPESCU: "Este prima noastră reuniune de lucru cu reprezentanții directoratului general pentru extindere, cu directorul general Gert-Jan Koopman și cu echipa dumnealui. Cu aceasta echipă vom lucra în următorii ani pentru a aduce Republica Moldova în Uniunea Europeană. Procesul de negocieri va consta din mai multe etape. Vor fi o serie de întrevederi prin care se va explica aquis-ul comunitar, se va determina diferența dintre legislația și realitățile din Republica Moldova și standardele europene în fiecare domeniu - cele 35 de capitole de aderare."
Votul pentru deschiderea negocierilor de aderare cu Republica Moldova și Ucraina a fost dat de liderii europeni fără ca premierul ungar, Viktor Orban, să se afle în sala de ședințe. Acesta a acceptat să părăsească încăperea pentru ca liderii europeni să voteze în absența lui, lucru permis de legislația europeană. Șeful guvernului de la Budapesta a criticat însă post-factum determinarea liderilor europeni de a accepta integrarea Ucrainei în blocul comunitar. Orban a spus că Ungaria nu vrea să fie părtașă la ceea ce el a numit o „decizie irațională”.
La câteva ore după ce s-a ajuns la acordul privind începerea negocierilor de aderare, Ungaria a blocat ajutorul de 50 de miliarde de euro din partea UE pentru Ucraina. Viktor Orban și-a folosit dreptul de veto. Liderii europeni au transmis că negocierile privind asistența pentru Ucraina vor fi reluate la începutul anului viitor.