După doi ani, au decis să vorbească
Patrula Jurnal TV 28 octombrie 2019, 01:53 | 3330

Cei 13 politisti cercetati penal în dosarul ”Andrei Braguta”, tanarul care a decedat in izolatorul de detentie preventiva din Chisinau, sparg tacerea. Dupa doi ani cat au asteptat sa fie îndeplinita promisiunea superiorilor ca ”totul va fi bine”, cei 13 fac primele marturisiri. Ei spun acum ca s-au pomenit ”tapi ispasitori” ai sistemului - deși în luarea deciziilor cu privire la detentia lui Braguta au fost implicati procurori, judecatori si diferiti sefi de politie, cei care au ramas sa traga povara legii sunt gardienii izolatorului. Procurorii ne-ai declarat ca la aceasta etapa nu comentează afirmatiile respective.

Polițiștii spun că învinuirea le-a fost prezentată, din capul locului, într-un conținut abstract, fără a fi specificat clar pentru ce încălcări sunt cercetați. S-a indicat încălcarea unor norme generale, fără concretizări. În opinia gardienilor, cel mai grav e că în cazul morții lui Andrei Brăguță a fost inclus așa numitul ”călău suprem” - opinia publică. Oamenilor li s-a sugerat că cei 13 polițiști sunt vinovați de moartea lui Brăguță.

Gardienii subliniază că superiorii lor au fost informați de fiecare dată când a apărut vreo problemă de sănătate a persoanei plasate în arest. Altceva e că nu de fiecare dată au fost luate măsurile de rigoare, nu s-a reacționat cum se cuvine. Despre ce se întâmplă în general în izolator ar fi știut cei de la la Procuratura municipiului Chișinău.

Moartea în izolator a unui om confirmă existența problemelor din sistem, susțin polițiștii.

În perioada 15-20 august 2017, când Andrei Brăguță a fost plasat în izolator, angajaților acestuia nu le-a fost prezentat niciun document, care ar fi confirmat starea de sănătate a deținutului, afirmă gardienii, care insistă că au activat în deplină conformitate cu regulamentul de serviciu.

Gardienii afirmă că s-ar fi pomenit într-o problemă de sistem.

... chiar dacă în acest sens există și dovezi.

Atunci, în 2017, în izolator se aflau aproximativ 60 de deținuți, spun gardienii. De la sine înțeles, sunt supravegheați toți, nu dor unul.

Potrivit anchetei, bătaia cu urmare fatală a avut loc în izolator. Gardienii însă cred că aceasta s-a desfășurat într-o altă instituție, de unde, cel mai probabil, nu au putut fi ridicate probe video. Andrei Brăguță ar fi fost bătut în penitenciarul numărul 13 sau în 16, deoarece atunci când a fost scos din izolator era pe picioare.

Din celelalte două penitenciare nu sunt înregistrări video și toată vina a fost pusă pe seama celor 13, cercetați penal.

Interlocutorii noștri ne-a fost descris în detaliu cum se fac verificările în celule, de către procurorii de serviciu.

O altă problemă, afirmă polițiștii, ar fi că până atunci nu au mai avut astfel de cazuri.

Unul dintre polițiștii, care s-a aflat pe 22 august în serviciu, povestește că în ziua respectivă a chemat ambulanța, iar la izolator a venit și tatăl lui Andrei Brăguță. E a spus că fiul său se află la evidență psihiatrică în municipiul Bălți. Atunci, polițiștii au solicitat de urgență să fie transportat la spital însă nu a le-a fost asigurată transferarea de șeful adjunct al escortei. Solicitați să comenteze, reprezentanții Procuraturii au spus:

Cei 13 angajați ai izolatorului de detenție provizorie al Direcţiei de Poliţie Chișinău sunt învinuiți de tratament inuman și degradant. Aceștia nu ar fi intervenit și l-ar fi lăsat pe Andrei Brăguță să doarmă pe beton, fapt care a cauzat și dezvoltat bronhopneumonia. În primul dosar Brăguță, două persoane au fost condamnate. Este vorba despre un gardian și un deținut, care s-a aflat în aceeași celulă cu Andrei Brăguță. Ei au primit patru și, respectiv, cinci ani de închisoare cu executare, în luna iulie curent. Șeful de tură din noaptea în care a fost bătut Brăguță în Izolatorul de Detenție Provizorie al Direcției de Poliție Chișinău a fost condamnat la patru ani de închisoare cu executare în penitenciar de tip semi-închis. Subalternul său a fost condamnat la patru ani de închisoare cu suspendare, iar un gardian a fost achitat. Condamnat la cinci ani de închisoare cu executare a fost colegul de celulă a lui Andrei Brăguță, Dumitru Tabureanu. El își ispășeste pedeapsa de opt ani, dată anul trecut pe un alt dosar, fiindu-i stabilită măsura de 13 ani de închisoare. Ceilalți trei codeținuți, Adrian Gogu, Boris Bolocan și Mircea Stanislav au fost condamnați la câte cinci ani de închisoare în penitenciar de tip semi-închis. Pedeapsa în privința celor trei a fost suspendată pe un termen de cinci ani și nu va fi executată, dacă în perioada de probațiune ei nu vor săvârși o nouă infracțiune. Procuratura Generală a emis un comunicat în care spunea că va cere sancțiuni mai dure. Asociația Promo-LEX a declarat că primele condamnări în cazul Brăguță au evidențiat necesitatea rezolvării unor probleme de sistem. Amintim că Andrei Brăguță, în vârstă de 31 de ani, a decedat în condiții suspecte în penitenciarul 16 - Pruncul, în ziua de 26 august 2017, după ce înainte cu două săptămâni a fost reținut pentru depășirea limitei de viteză. Expertiza medico-legală a constatat că victima a decedat din cauza unei pneumonii purulente, de care s-ar fi îmbolnăvit în detenţie. În imaginile video, dar și în fotografiile făcute publice, se văd echimoze pe corpul tânărului, fapt care demonstrează că el a fost supus violențelor în timp ce s-a aflat în detenție. 

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie