Mai mulți bani de la FMI
Fondul Monetar Internațional a ajuns la un acord la nivel de experți cu Republica Moldova privind solicitarea de majorare a accesului la finanțare în cadrul programului susținut prin Mecanismul extins de creditare și Mecanismul de finanțare extinsă, anunță FMI într-un comunicat de presă. După majorare, suma totală acordată Chișinăului va constitui 815 milioane de dolari.
Autoritățile Republicii Moldova au solicitat majorarea finanțării cu 267 de milioane de dolari pentru a face față impactului războiului ruso-ucrainean și scumpirii resurselor energetice și produselor alimentare pe piețele internaționale. În perioada 4-11 aprilie, echipa de experți a Fondului Monetar Internațional, condusă de Ruben Atoyan, a discutat cu autoritățile de la Chișinău despre majorarea accesului la finanțare în cadrul programului susținut prin Mecanismul extins de creditare și Mecanismul de finanțare extinsă. La încheierea misiunii, Ruben Atoyan a declarat că experții FMI vor recomanda majorarea suportului financiar cu aproximativ 267 de milioane de dolari, astfel încât suma totală acordată în cadrul programului va constitui în jur de 815 milioane de dolari.
Asistența financiară suplimentară va fi folosită pentru acoperirea necesităților urgente de finanțare a balanței de plăți survenite în urma șocurilor negative, inclusiv a războiului ruso-ucrainean și sancțiunilor internaționale impuse Federației Ruse și Belarus, dar și pentru a cataliza acordarea suportului de către comunitatea internațională, se mai arată în comunicatul de presă. Acordul urmează să fie aprobat de către Consiliul de directori executivi al FMI în luna mai. Prima debursare în cadrul programului, în sumă de circa 149 milioane de dolari, va fi efectuată imediat după finalizarea primei evaluări a implementării programului și va fi alocată pentru suport bugetar.