Virusul dezumanizează - Jurnalul Săptămânii, 28 Noiembrie
Jurnalul Săptămînii 28 noiembrie 2020, 21:40 | 2054

În Republica Moldova au fost confirmate pană acum peste 100 de mii de infectări și peste 2 mii 200 de decese asociate coronavirusului. Primul caz de COVID confirmat în țară a fost la începutul lunii martie. La aproape nouă luni distanță, oameni de rând, personalități sau lucrători medicali din prima linie uciși de virus au ajuns cifre seci în statisticile oficiale. Moartea lor nu mai surprinde acum pe nimeni.

Virusul dezumanizează. Pacienții sunt batjocoriți în spitale, de umilințe au parte chiar și unele rude ale bolnavilor.

Dar să le luăm pe rând.

Andrei Gaideu, un bărbat de 64 de ani din raionul Criuleni a fost depistat cu COVID și internat în secția de reanimare la 2 săptămâni după ce a suferit o intervenție chirurgicală la Institutul de Medicină Urgentă. Soția bărbatului susține că imediat după operație au stat izolați la domiciliu pentru a nu se contamina cu temutul virus. Femeia susține că soțul nu a fost testat după externare din spital.

Povestea traumatizantă este spusă de soția bărbatului din Criuleni, care și-a văzut consortul plecând de acasă pe picioare și a primit vestea, după 3 zile că acesta a murit.

Femeia este aproape sigură că soțul său a fost infectat în spital. Doamna Zinaida așteaptă de mai bine de 2 luni, dosarul medical al soțului ca să știe exact cum a fost tratat.

Această concluzie au tras-o și cuscrii familiei Gaideu, care imediat după externare l-au luat acasă cu mașina, pentru a nu-l expune riscului în transportul public. Ambii bărbați au stat acasă izolați. Femeia povestește că abia după o săptămână, cuscrul său a plecat la un sanatoriu din Vadul lui Vodă. La câteva zile după cazare a apărut febra și a început să se simtă rău. Angajații sanatoriului i-ar fi recomandat bărbatului să plece acasă și să facă investigații.

Reprezentanții Sanatoriul Bucuria nu ne-au răspuns la telefon pentru a comenta situația. Bărbatul avea 57 de ani, iar rudele spun că era sănătos. După 5 zile de aflare la sanatoriu, a început să se simtă rău. Soția bărbatului nu își poate explica de ce administrația sanatoriului nu a chemat ambulanța, dar l-au trimis acasă, fiind deja cu febră.

Odată ajuns acasă, bărbatul a început să își facă griji pentru cei dragi, iar pentru a-i proteja, s-a izolat. Fără să cunoască de la ce au apărut durerile, dar și ce tratament să urmeze la domiciliu, acesta a sunat la 112.

În timp ce medicii se echipau, cei doi soți au mai stat de vorbă pe scaunul din fața casei.

Zilnic, familia se interesa de starea de sănătate a bărbatului, iar medicul din secția îi asigurau că totul este sub control și nu au nevoie de medicamente suplimentare.

La câteva zile, bărbatul a fost transferat la terapie intensivă. Rudele au fost anunțate că anume acolo pacientul va fi tratat cu un aparat performant. La parter, bărbatul ar fi beneficiat de mai mult oxigen, afirmau medicii. În realitate, pacientul era deja dependent de oxigen. Mare le-a fost mirarea să afle că buteliile cu oxigen sunt instalate afară, iar paznicul spitalului ar fi fost persoana direct responsabilă să le schimbe după epuizare.

Timp de o săptămână, familia pacientului stătea de pază la poarta spitalului să monitorizeze epuizarea buteliilor cu oxygen. Rudele susțin că doar astfel erau convinși că tatăl lor va avea oxygen. Cu toate acestea nu erau siguri că anume butelia tatălui era schimbată.

Nemulțumită de situația creată, familia s-a dus să ceară socoteală medicului responsabil de secția COVID din spitalul raional Criuleni.

Familia susține că lucrătorii medicali nu întreprindeau nimic pentru a-i salva viața, în timp ce starea acestuia de sănătate se agrava de la o zi la alta.

Administrația spitalului raional Criuleni neagă că între rude și medic ar fi avut loc vre-o ceartă cu înjosiri din partea lucrătorilor medicali.

Chiar din primele zile de aflare a bărbatului în spital, familia a cerut că acesta să fie transferat la un alt spital specializat, în Chișinău. Administrația instituției ar fi refuzat transferul din motive neclare. Aproximativ o săptămână! Atât a durat tratamentul la spitalul raional Criuleni.

Văzând că starea de sănătate se agravează, familia reușește să-l transfere la spitalul Sfânta Treime din Chișinău. Aici, medicii au încercat să-l salveze, însă boala a progresat.

El s-a dus om perfect 38,2 febră, pe piciorele lui cand a ieșit din spital l-am scos în scaun cu rotile, el nu era în stare să se deplaseze singur, îmi imaginez cum el se deplasa singur la veceu și cum el putea să manince dacă el nu mai era în stare dacă noi l-am scos și el deja nu putea să meargă pe picioare.

Timp de câteva zile, medici din Chișinău au încercat să-l pună pe picioare, însă fără succes. Expertiza a arătat ca omul s-a stins în urma complicațiilor cauzate de Covid-19. Rudele considera ca medicii de la Criuleni poarta toată vina și spun că de mai bine de 2 luni încearcă să afle dreptate la Ministerul Sănătații.

Reprezentanții spitalului raional Criuleni au respins acuzațiile rudelor.

Sunt tot mai dese cazurile în care pacienții acuză sistemul.O femeie din Cimișlia care a fost infectată cu noul tip de coronavirus acuză personalul medical de neglijență. Potrivit ei, comportamentul personalului medical nu este unul potrivit. Femeia a cerut să-i fie păstrat anonimatul.

Astfel, pacienta a încercat o altă metodă de a face rost de actele medicale.

Din cauza durerilor puternice, femeia era foarte atentă la ce i se administrează în spital. Iar medicamentele de care ar fi avut nevoie pentru a-i ameliora din dureri, era nevoită să le cumpere personal.

Femeia spune că în spital i s-ar fi administrat diferite preparate periculoase.

Nemulțumită și îngrijorată de atitudinea personalului medical, femeia s-a plâns la Ministerul Sănătății. În urma acelui apel telefonic, pacienta s-a ales cu câteva procese verbale intentate de poliția locală.

După o lună de tratament în staționar, femeia s-ar fi vindecat și a fost externată. A doua zi a mers la frizerie din localitate pentru a se aduce în ordine, deoarece avea programată o altă consultație la un spital din capitală. Femeia spune că ar fi fost luat pe sus de poliție, deoarece ar fi încălcat regimul de carantină.

Oamenii legii și-au motivat acțiunile precum că femeia ar fi încălcat regimul de carantină. Ea a fost reținută preț de câteva ori, ulterior, eliberată, după ce au stabilit, că nu era obligată să stea în carantină. Toată întâmplarea a avut loc în văzul lumii chiar în centru localității. Femeia s-ar fi plâns pe acțiunile poliției, procurorului raionului Cimișlia. Contactat de redacția Jurnal TV, procurorul pe caz Marcel Bojinov a spus că declarațiile doamnei Efimia nu corespund realității. Procurorul afirmă că deja a luat o hotărâre conform legislației în vigoare de refuz în urmărirea penală, pe care femeia este în drept să o conteste instanțelor ierarhic superioare. Avocatul Valeriu Mamaligă susține că femeia ar trebui să se adreseze în instanță pentru a-și face dreptate.

Nimeni nu știe cu exactitate cât constă un tratament de COVID 19. Se știe doar că este gratis aici, dar numai pentru cei care sunt tratați în staționar, iar pacienții care sunt tratați la domiciliu o fac din cont propriu.

Potrivit Centrului Unic de Comandă și gestionare a crizei provocate de COVID-19, costul unei zile de tratament în secția de terapie intensive pentru o persoană este de 5300 de lei, dar pentru un pacient care se tratează în staționar este de 2255 de lei. Astfel, pentru un tratament de 14 zile pentru un pacient ar fi cheltuit 78 de mii de lei. În actualul context pandemic, tratamentul de vindecare al unei persoane contaminate care se tratează la domiciliu se ridică, în medie de 4000 de lei. Acest lucru îi revoltă pe mulți cetățeni. Iată părerea unui medic infectat cu COVID care se tratează acasă.

Este o sumă aproape de două ori mai mare decât costul minim de trai în Republica Moldova.

Sabina Drăguțan, un medic de pe ambulanță, urma să organizeze un parastas pentru tatăl său, la sfârșitul lunii octombrie. Sabina și-a sunat rudele și le-a anunțat că nu va reuși să ajungă la parastas, pentru că se simte rău.

Sabina nu a mai suportat durerea și a chemat ambulanța. Imediat a fost conectată la aparate, fiindu-i afectați plămânii, de COVID, în proporție de 70%.

Sabina a murit peste 14 zile. De atunci, fiul ei de 11 ani, zilnic primește pastile de liniștire. Încă nu a plâns. Încă o așteaptă pe mama.

Sabina Drăguțan a lucrat timp de 20 de ani în calitate de felcer la substația de Asistență Medicală Urgentă Botanica. Fosta soacră ne-a spus că Sabina a divorțat acum patru ani. Cu toate acestea relațiile nu s-au răcit, iar ele continua să se ajute reciproc. Din martie de când a ajuns COVID în Republica Moldova, Iustin s-a mutat la bunica lui. Sabina a considerat că e mai sigur ca, în perioada pandemiei, băiatul să stea cu soacra și cu fostul ei soț.

Frica Sabinei cea mai mare era să nu-și infecteze feciorul. De aceea și a decis ca, atât cât durează pandemia, băiatul să stea cu bunica și tatăl său. Odată cu trecerea lecțiilor pe online, bunica a fost nevoită să procure un calculator, pentru nepot. Nu avea toți banii, a luat credit, doar ca nepotul să poată fi conectat la lecții. Rata lunară de la banca depășește suma de 1500 lei. Femeia spune că așa a vrut să își ajute nora care și așa are două credite mari la bancă, unul de 100 000 și altul de 200 000 de lei. Soacra Sabinei a achitat creditul pe luna aceasta, dar ce va face mai departe, nu știe.

Lipsa echipamentelor de protecție și dezorganizarea din unele unități sanitare a dus la infectarea multor cadre medicale.

Pandemia a prins Republica Moldova nepregătită chiar și la minimul necesar pentru protecția celor de la care se așteaptă să lupte în linia întâi cu coronavirusul și anume cu cadrele medicale.

Situația epidemiologică continuă să fie îngrijorătoare. La începutul pandemiei, mesajele de mare interes pentru populație erau lansate pe mai multe voci, de la președinte până la premier. Un exemplu care i-a iritat pe mulți a fost faptul în plina pandemie, un fiu al premierul a sărbătorit nunta într-un local din satul ULMU, chiar dacă acest gen de ceremonii erau interzise în luna august.l

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie