Salariul minim ar trebui să reprezinte 50% din salariul mediu pe economie, afirmă expertul Veaceslav Ioniță
Economic 15 noiembrie 2024, 20:21 | 2806

Republica Moldova trebuie să ajusteze, până în 2030, salariul minim pe economie, pentru a se apropia de standardele Uniunii Europene. Acesta ar trebui să reprezinte 50% din salariul mediu pe economie, afirmă expertul Veaceslav Ioniță. În prezent, în Republica Moldova raportul dintre cele două este de 35%, fiind cel mai mic din Europa.

Potrivit economistului, în țările cu nivel înalt de protecție, precum Franța, Croația, Bulgaria, Luxemburg, Portugalia, Slovenia, Spania, Belgia, Grecia, România, raportul dintre salariul minim și salariul mediu este între 50%-57%. În țările cu nivel mediu de protecție, precum Cehia, Irlanda, Cipru, Olanda, Slovacia, Lituania, Estonia, Ungaria, Germania – este de 40%-50%. În țările cu nivel scăzut de protecție, ca Polonia, Malta, Letonia – de 38%-40%, iar în Republica Moldova acest raport ajunge la 35%. Expertul susține că pentru a ajunge la standardele Uniunii Europene, este necesar un plan de creștere anuală a salariului.

VEACESLAV IONIȚĂ, expert economic: "Dacă în acest an, salariu mediu este 14 mii 300, la anul el va crește, ca să garantăm 38 la sută, salariul minim garantat va trebui să fie 6.200 de lei. În anul 2026, ținând cont de evoluția salariului mediu, va trebui să avem 41%, noi trebuie să avem 7.700 de lei, iar către anul 2027 - 9.350 de lei. Deci, acesta trebuie să fie planul nostru pentru următorii ani, într-o manieră în care să ne permită către anul 2030 să ajungem la un salariu minimum de 50%, un standard pe care toate țările din Europa tind să-l atingă."

Expertul a făcut o analiză a salariului minim în țările Uniunii Europene, în 2024. În Luxemburg, acesta este de 2 mii 571 de euro, lunar, în Belgia – o mie 955 de euro, în Franța – 1.709 euro, în Croația – 700 de euro, în România – 605 euro, iar în Bulgaria – 477 euro. În Albania, țară care aspiră să devină membru al Uniunii Europene, salariul minim este de 360 de euro, lunar. În Republica Moldova acesta este de 260 de euro. Ioniță a făcut o comparație a salariului minim din Republica Moldova cu cel mai mic salariu minim din Uniunea Europeană.

VEACESLAV IONIȚĂ, expert economic: "În 2021, diferența dintre noi și Bulgaria era de 2,4%, iar astăzi diferența dintre noi și Bulgaria este de 1,8%. Altfel spus, Republica Moldova, în ultimii trei ani, majorând mai responsabil salariul minim, am reușit să reducem discrepanța dintre noi și țara cu cel mai mic salariu minim garantat din Uniunea Europeană, cu 23%."

Potrivit lui Veaceslav Ioniță, se cere implementarea unui mecanism suplimentar, care să prevadă că „majorarea salariului minim nu trebuie să fie mai mică decât rata inflației din anul precedent”.

Opinia ta contează. Comentează!