CEDO: despăgubiri pentru Stoianoglo
Justiţie 24 octombrie 2023, 19:55 | 978

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a anunțat astăzi că fostului procuror general Alexandr Stoianoglo i-a fost încălcat accesul la instanță. În context, CEDO a decis despăgubiri de trei mii 600 de euro pentru Stoianoglo. Totuși, Curtea a stabilit că întreruperea mandatului lui Stoianoglo este justificată în contextul în care atribuțiile de șef al Procuraturii Generale îi ofereau controlul asupra anchetelor penale. Consiliul Superior al Procurorilor ar trebui să revină la examinarea plângerii fostului procuror general, afirmă avocatul lui Alexandr Stoianoglo, Victor Munteanu.

Alexandr Stoianoglo a obținut câștig de cauză la Curtea Europeană a Drepturilor Omului în una din cele două plângeri depuse anterior. CEDO a constatat încălcarea dreptului la acces la o instanță. Mai exact, dreptul de a contesta decizia Consiliului Superior al Procurorilor, din 5 octombrie 2021, în urma căreia Stoianoglo a fost suspendat din funcție. Potrivit CEDO, Stoianoglo nu a beneficiat de nicio formă de protecție judiciară, fiind privat, mai bine de doi ani, de posibilitatea de a-și exercita atribuțiile de procuror și de a primi salariile corespunzătoare. Curtea a acordat reclamantului suma de trei mii 600 euro, cu titlu de costuri și cheltuieli. ”Stoianoglo a câștigat din cauza imperfecțiunii legislației Republicii Moldova”, comentează Centrul de Resurse Juridice.

CEDO a notat că suspendarea lui Alexandr Stoianoglo putea fi, în principiu, justificată de către statutul reclamantului de procuror general, care avea competențe extinse pentru a supraveghea investigațiile penale și că aplicarea unei astfel de măsuri față de procurorul general nu putea, în sine, să determine o problemă din perspectiva Convenției.

Potrivit avocatului lui Alexandr Stoianoglo, pe 5 octombrie 2021, Consiliul Superior al Procurorilor a examinat o plângere depusă de un deputat, pe care acesta a formulat-o în baza materialelor din mass-media. Stoianoglo a fost înlăturat de la acea ședință. Ulterior, a fost numit un procuror, a fost aprobată pornirea urmării penale, iar apoi a survenit suspendarea din funcție. Și în decizia CSP se menționa că, în caz de dezacord, persoana poate apela la instanța administrativă, ceea ce a și făcut. Însă instanțele naționale au refuzat să examineze plângerea lui Stoianoglo.

VICTOR MUNTEANU, avocat: "Noi am examinat ca una din posibilități ar fi adresarea repetată la CSP, să-și repare gafa, să revadă decizia să-l repună pe Stoianoglo în posibilitatea examinării a celei plângeri cuiposibilitatea de a oferi probe."

Alexandr Stoianoglo vrea ca membrii Consiliului Superior al Procurorilor să revină la examinarea plângerii, dar se arată sceptic că acest lucru se va întâmpla. El spune că va contesta și decretul prezidențial, prin care a fost demis fin funcție.

ALEXANDR STOIANOGLO, fost procuror general: "Dacă în privința unui procuror este pornită această procedură, el vine la comisia disciplinară, la CSP cu avocat, are dreptul să aducă martori. În cazul meu, în privința procurorului general, pe parcursul a 40 de minute au fost pornite cinci dosare penale. Nu suntem așa naivi, știind mentalitatea noastră moldovenească, că statul va executa."

Într-un comunicat Ministerul Justiției susține că hotărârea CEDO devine definitivă la trei luni din momentul publicării acesteia, apoi urmează achitarea despăgubirilor pentru prejudiciul moral. Mai mult, instituția precizează că recent a fost modificată Legea cu privire Procuratură și a fost revizuit mecanismul suspendării din funcție a Procurorului General, pentru a evita astfel de hotărâri pe viitor.

Potrivit unei analize a Centrului de Resurse Juridice, Alexandr Stoianoglo a câștigat în instanța internațională din cauza imperfecțiunii legislației Republicii Moldova.

COMENTARIUL CENTRULUI DE RESURSE JURIDICE: "Curtea Europeană a Drepturilor Omului a conchis că suspendarea din funcție a unui procuror trebuie examinată în fiecare caz în parte, iar suspendarea automată din funcție încălcă accesul la justiție."

Fostul procuror general a fost suspendat în 2021, fiind cercetat penal pe mai multe capete de acuzare: corupere pasivă, abuz de serviciu și fals în declarații.

Opinia ta contează. Comentează!